Анализи

Денков: Газовият договор на служебното правителство с Турция е неизгоден за България

  03.08.2023 12:45  
Денков: Газовият договор на служебното правителство с Турция е неизгоден за България

Министър-председателят Николай Денков заяви, че договорът с турската държавна фирма "Боташ", сключен от служебното правителство, е неравнопоставен за наша сметка. Документът урежда покупко-продажба и доставка на природен газ. Денков каза още, че служебният кабинет е допуснал управленски грешки и е нарушил редица правила. 

Премиерът и петима министри дадоха пресконференция по актуални теми, залегнали в управленската програма на правителството. Денков поясни, че са изготвили управленска програма, но в подготовката й са се сблъскали с редица проблеми, наследени от предишното правителство. Той посочи още негативни примери като например, че по Плана за възстановяване и устойчивост има изключително сериозно забавяне.

"Турската фирма "Боташ" получава достъп до българския и до европейския пазар без обратното да е вярно! С други думи, нямаме достъп до турския пазар. Задавайки служебно правителство един дългосрочен договор за 13 години, задължава държавата със стотици милиони лева годишно, милиарди лева за тези 13 години, дори при положение, че България не внася заложените количества газ. Разбира се, министърът на енергетиката е поел ангажимента да се опита да договори максимално добри условия за България с пълно уважение към турската страна, но той е поставен в една изключително трудна и неизгодна позиция", каза Денков в рамките на продължила почти два часа конференция, на която бяха изнесени факти за злоупотреби от страна на служебната власт в последните два мандата на правителството на Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев. 

От първия ден на своето управление новото правителство „гаси пожари“ в някои от министерствата, обяви премиерът. Става въпрос за милиарди левове под риск и сериозно забавени реформи с тежки последици за страната. Денков каза, че служебното правителство е допуснало управленски грешки и е нарушило редица правила. За пример бяха дадени отказът да бъде внесен проект на бюджет в края на миналата година и внесеният тази година с прекомерен дефицит от 6.8%. Заради забавяне под риск е поставено изпълнението на проектите по Планът за възстановяване и устойчивост и второто плащане през тази година:

"Реформи и инвестиции, които трябваше да бъдат завършени до декември миналата година, са изпълнени само наполовина, което не само не доведе до искане за второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, но дори в момента ние сме в риск тези средства да не могат да бъдат получени през 2023 година. Ясно е, че ние трябва да направим всичко възможно да наваксаме с това изоставане".

Част от установените нередности ще се препратят към контролните органи и, ако се установят нарушения, ще се препратят към прокуратурата, обобщи премиерът Николай Денков, който не смята, че има "води война с президента Румен Радев". Изнасяме само факти, каза премиерът и допълни:

"Аз съм готов отново да се обадя след тази пресконференция на съседната сграда и да кажа: "Искате ли да се видим, да работим заедно за решаването на тези проблем. Бях достатъчно търпелив, толерантен. Ние не сме хората, които създаваме напрежение, но няма как да премълчим, когато имаме сериозни, реални проблеми, за милиарди левове".

Според министър-председателя президентската институция до момента е премълчавала поставените днес проблеми.


Анкета

Подкрепяте ли отнемането на колите на пияните и дрогирани шофьори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14