Икономика

И българското саламурено сирене взе защита на пазара на ЕС

  31.07.2023 14:47  
И българското саламурено сирене взе защита на пазара на ЕС

И българското бяло саламурено сирене получи защита на пазара на ЕС. ЕК одобри добавянето на продукта в списъка със защитени географски индикации на ЕС. Така то влиза в листата на близо 1650 вече защитени продукти.

Официално конкурент на "фета"

Регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството на продукта. Периодично български млекопреработватели алармираха, че българско бяло саламурено сирене се изкупува в близост до границата с Гърция и в южната ни съседка след това се преопакова и предлага под марката фета, както и на пазара на целия ЕС. Твърдеше се дори, че такова сирене стига чак до далечна Австралия.

Инициативата за защитата дойде от сдружение "Български традиционни млечни продукти". Още през 2021 година, когато стартира инициативата по защитата от сдружението посочиха, че събрали солидни исторически сведения, че българското кисело мляко и бяло саламурено сирене се произвеждат по българските земи още от времето на траките. В защитата си те отстояваха рецептите на Българския държавен стандарт, по който в момента тези продукти се предлагат у нас. Така става ясно, че продуктът със защита на пазара на ЕС ще се произвежда от изцяло българска суровина, добита от български ферми, без никакво сухо мляко.

Защита взе и българското кисело мляко

Само преди 5 дни България "патентова" и киселото си мляко на общия пазар на ЕС. Специално бе уточнено, че "Българско кисело мляко“ е млечен продукт, приготвен от сурово мляко от овце, крави, биволици, кози или смес от тях, произведени в България, и симбиотична закваска от бактериите Lactobacillicus delbrueckii ssp.bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които не са подложени на генетична модификация, се посочва в съобщението на ЕК.


Анкета

Подкрепяте ли отнемането на колите на пияните и дрогирани шофьори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14