Новини

Започна окончателното гласуване на новия бюджет

  27.07.2023 12:45  
Започна окончателното гласуване на новия бюджет

В парламента започна работата по окончателно гласуване на държавния бюджет за тази година. Той е изчислен при дефицит от три процента от брутния вътрешен продукт на начислена основа. Разискванията по текстовете в ресорната комисия отнеха 11 часа и завършиха с оттегляне на подкрепата към тях от финансовия министър Асен Василев. Заради това вчера сутринта се проведе спешна лидерска среща между „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ – СДС.

Още в началото на разискванията се усети, че парламентарната работа по държавния бюджет ще е много продължителна и напрегната. Тъй като бюджетът за годината се гласува през юли, а не декември миналата година, залата реши да започне работа от преходните и заключителни разпоредби, където практически са записани мерките за събираемост. Именно отхвърлянето на голяма част от тях в ресорната комисия доведе до известната реплика на Асен Василев, че в този му вид финансовото министерство не подкрепя текстовете от бюджета. 

Вчера лидерите на партиите в управлението се разбраха част от тях да бъдат подкрепени, което бе потвърдено от Делян Добрев от ГЕРБ – СДС. Разискванията са по текст, който изисква от енергийните дружества да прехвърлят свръхпечалбите във Фонда за енергийна сигурност. От него държавата може да компенсира бизнеса при цена на тока над 200 лева за мегават час.

“Има постигнат компромис вчера! Аз не се опитвам да разруша този компромис. Параграф трети вероятно ще бъде приет, въпреки, че беше отхвърлен на Бюджетна комисия. Параграф четвърти вероятно ще бъде приет във вида, в който го иска финансовият министър, прехвърляйки 400 000 000 лв. в Министерство на енергетиката и след това - в държавния бюджет”

Асен Василев защити предложението в пленарната зала, където са първите му публични изяви след публичния отказ от текстовете в края на заседанието на бюджетната комисия:

"Има решение на Народното събрание от декември миналата година, което задължава правителството да изплаща такава компенсация. Ако махнем параграф трети, няма да има механизъм, който да финансира изплащането на тази компенсация. По тази причина ние сме предложили параграф трети, който запазва механизма, такъв какъвто той е работил до момента -  т.е. да не се променя механизмът до края на годината".

В сряда пленарната зала одобри окончателно бюджетите на здравната каса и на държавното обществено осигуряване. Заедно с държавния бюджет те оформят финансовата рамка за годината, която – както вече стана ясно, е изчислена при дефицит от три на сто от брутния вътрешен продукт на начислена основа и растеж на икономиката от 1,8 на сто. Средногодишната инфлация се очаква да бъде 8,7 на сто. 


Анкета

Подкрепяте ли отнемането на колите на пияните и дрогирани шофьори?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14