Новини

България ще даде на Украйна 100 бронирани машини от времето на Възродителня процес

  13.07.2023 10:51  
България ще даде на Украйна 100 бронирани машини от времето на Възродителня процес

България ще предостави на Украйна 100 бронирани машини от времето на т.нар. Възродителен процес от края на 80-те години на миналия век. Това стана ясно от думите на Ивайло Мирчев, депутат от "Демократична България", пред бТВ.

Той съобщи, че днес парламентарните групи на "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС и ДПС ще внесат предложение страната ни да изпрати на Украйна военна помощ от около 100 бронирани бойни машини, която да дойде от резервите на МВР.

Досега България не е предоставяла бронирани бойни машини на Киев, но пък такава вече е дадена от Северна Македония.

Предлаганите БТР-и са били във вътрешни войски по времето на т.нар. Възродителен процес в България и никога не са били използвани. Те са с отпаднала необходимост, част от тях са технически неизправни, обясни Мирчев.

По думите му с тази идея по никакъв начин няма да бъде нарушена боеспособността на българската армия, защото това са "бронетранспортьори, които под никаква форма няма да използваме".

"Нашата цел ще бъде, след като изпратим тези около 100 бронирани машини, да получим американска помощ, за да засилим нашите отбранителни способности", каза Ивайло Мирчев.

Той уточни, че такава оферта - да дадем техника от складовете, а да получим нови машини за Министерството на отбраната е имало в официална кореспонденция между американската страна и президентството, но не е ясно дали тя важи и днес.

"Надяваме се това предложение още да важи. То е било валидно към декември 2022. Предстоят разговори. Служебното правителство на Радев тогава е пропуснало шанса да направи подобна сделка, става въпрос за 200 милиона долара, с които президентът Радев, който иначе е много загрижен за армията, можеше много сериозно да засили отбранителните ни способности", каза Ивайло Мирчев.

По думите му инициативата е подкрепена от премиера Николай Денков, министрите на МВР и отбраната, парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС, председателя на комисията по отбрана и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Ивайло Мирчев коментира, че за последните 16 месеца Украйна е закупила оръжия за 5 млрд. лв. от България. До края на годината средствата в българския бюджет от Киев може да достигнат и 7 млрд. лв., прогнозира той.


Анкета

Одобрявате ли приетите промени в Закона за защита от домашно насилие?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14