Анализи

Над половината българи одобряват създаването на правителството, но партиите в него губят подкрепа

  12.07.2023 13:29  
Над половината българи одобряват създаването на правителството, но партиите в него губят подкрепа

Повече от половината българи одобряват създаването на правителството, но партиите в него губят подкрепа сред избирателите си. Това сочи последното проучване на Центъра за анализи и маркетинг. Според данните, ако изборите бяха днес коалицията ГЕРБ-СДС би получила 24,9 процента подкрепа, а ПП-ДБ 20,4 на сто. 

Високите цени и инфлацията са най-големия проблем на хората, а две трети одобряват отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор, но не и начина, по който това се е случило, каза директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов:

Категорично е неодобрението за бързото избиране на Борислав Сарафов за и.д. „главен прокурор“ и то само от прокурорската колегия. Само 12% го одобряват, а „по-скоро – не“ – 63%. За всички е очевидно, че това беше прибързана работа. „Според вас важно ли е най-после да бъде избран новия състав на ВСС, тъй като сегашният е с изтекъл мандат е вече втора година“ – „Да, важно е“ - 73%. „Не, не е важно“ - 9%“.

83 процента от хората казват, че ако има предсрочен вот не биха гласували за партия, водена от Иван Гешев. 

Изследването на Центъра за анализи и маркетинг е проведено в периода 3-10-ти юли сред 1021 души със собствени средства на агенцията.


Анкета

Одобрявате ли приетите промени в Закона за защита от домашно насилие?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14