Икономика

Достъпът на шефа на Сметната палата беше спрян със заповед, той видя политически натиск

  11.07.2023 11:17  
Достъпът на шефа на Сметната палата беше спрян със заповед, той видя политически натиск

Достъпът на противоконституционно отстранения председател на Сметната палата Цветан Цветков до сградата на институцията беше спрян със заповед, която той смята за нищожна. Определи сюжета по отстраняването му и назначаването на неговия заместник Горица Грънчарова-Кожарева за изпълняваща длъжността му като политически натиск. Това стана известно при опита на Цветков да влезе в Сметната палата. Видео вижте в края на статията

В началото на годината по инициатива на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход" Народното събрание внезапно освободи председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Въпреки че решението е противоконституционно, по инициатива на ГЕРБ, с подкрепа от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", ДПС и "Възраждане", парламентът не го възстанови на длъжността, а реши функциите му да се изпълняват от Горица Грънчарова-Кожарева.

"Сметната палата е подложена на много сериозен политически натиск и нейната независимост е накърнена", коментира Цветков пред журналисти. На въпрос на "Дневник" кой е носителят на политическия натиск Цветков посочи: "Тези, които ме освободиха: ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход", а към тях за съжаление се присъединиха и "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

От седмици ГЕРБ и "Продължаваме промяната" - "Демократична България" обсъждат нови ръководства на три регулатора: Сметната палата, Българската народна банка (БНБ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Ако беше допуснат до Сметната палата да довърши мандата си, Цветков обяви, че е щял да поиска информация какъв е статусът на одитни доклади, които са изпратени до прокуратурата, но по тях няма движение. "Дали са образувани по тях досъдебни производства, дали са повдигнати обвинения срещу виновните лица, които според Сметната палата са установени, че са разходвали в ущърб на обществото значителни по размер публични ресурс", каза Цветков. 

Отличи сред докладите два: на "Монтажи" за 1.2 млрд. лв. и на "Автомагистрали" за 4 млрд. лв. По думите му одитите обхващат периода 2018 - 2020 г. Или иначе казано, по време на управлението на ГЕРБ.

"Някой не иска да бъда допуснат в Сметната палата и да установим какво се е случило в шестте месеца, в които госпожа Грънчарова-Кожарева я е ръководила", заяви още Цветков.

Вчера (10 юли) пред БНТ Грънчарова-Кожарева говори за забавени доклади по време на управлението на Цветков, общо за около 1 млрд. лв. Според него обаче, ако има забавяния по конкретни одити, отговорността е на заместниците му, сред които беше и Грънчарова-Кожарева. "Ако има забавени доклади, отговорността е на зам.-председателите. Тъй като председателят няма отговорност за хода на отделните одити. Отговорността за своевременността и качеството на одитните доклади е на зам.-председателите", твърди Цветков.


Анкета

Одобрявате ли приетите промени в Закона за защита от домашно насилие?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14