Новини

Депутатите отхвърлиха предложението за референдум за еврото

  07.07.2023 19:26  
Депутатите отхвърлиха предложението за референдум за еврото

Депутатите отхвърлиха предложението да има референдум за еврото. С 68 гласа „за” и 98 „против” народните представители не приеха провеждането на допитване за въвеждане на европейската валута не по-рано от 2043 г. 

Предложението на „Възраждане” нажежи страстите в пленарната зала, като стигна и до размяна на остри реплики.

Против провеждането на референдума се обявиха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Според тях допитването до народа е добра практика, но за този референдум няма достатъчно аргументи. От БСП гласуваха „за”, но подчертаха, че подкрепят приемането на страната ни в еврозоната.

„Има български политически организации, три в този парламент - „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ”, които ще подкрепят волята на българския избирател - на 604 000 души. Но има и такива, като ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, които няма да го направят”, каза лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Считам, че този референдум, моето лично мнение е, че вие отдавате повече на това и правите политика от него”, смята Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС.

„43 г. Много пъти мислих, като гледах въпроса - защо не беше 83-та, 3003-та. Но така сте и решили, 43-та. Когато въведохме 1997 г. принципа на валутния борд на паричния съвет, практически ние се отказахме от този суверенитет”, подчерта Йордан Цонев от ДПС.

„За голямо мое съжаление, както господин Цонев обясни детайлно, българският лев не съществува реално като свободна и независима монетарна единица, защото ние сме в валутен борд”, уточни Даниел Лорер от ПП-ДБ.

„БСП, като парламентарна група, като партия, сме „за” провеждането на този референдум. И ще направим усилие, ако се стигне до това, той да бъде направен така, че да е полезен за държавата и за гражданите”, обясни Кристиан Вигенин.

„От „Има такъв народ” в момента работим чисто професионално по начина, по който ни позволява законът, за да намерим възможност да облекчим тези правила. За да можем да дадем на българското общество възможност то да бъде питано по най-различни въпроси”, посочи Станислав Балабанов.

"Ще вкарате "Възраждане" на бял кон в следващия парламент като нарушавате закона, защото КС ще върне този референдум", посочи Тошко Йорданов от ИТН. 

По време на дългия дебат, продължил над три часа, депутатът от „Възраждане” Петър Петров обясни, че от партията му ще сезират Конституционния съд. "Това, което ще направите, е да заметете един референдум без юридическа обосновка. Не посочвате кой член нарушаваме", посочи колегата му Деян Николов.

По думите на конституционалиста Наталия Киселова законът е дал възможност да се прередактира въпросът, определен за национално допитване. В предаването „Твоят ден” на 4 юли тя заяви, че първият вариант е парламентът да приеме предложения въпрос без редакция, вторият е да го отхвърли, какъвто случай досега не е имало. „Възможно е и да се предложи да се промени срока за приемане на еврото - редакция на текста на референдума. НСИ и Евростат ще преценят кога България е достигнала нужните икономически показатели за приемане на еврото. Ако депутатите не приемат провеждането на референдум, от "Възраждане" и ИТН ще сезират Конституционния съд за отказа. И двата случая се отива пред КС, но ако има прието решение, съдът ще трябва да се произнесе в едномесечен срок, във вторият случай, процедурата може да прехвърли повече от година", обясни тя.


Анкета

Трябва ли 24-ти май да стане национален празник вместо 3-ти март?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14