Икономика

Правителството одобри проектобюджета за настоящата година, заплатите в МВР няма да бъдат увеличени

  05.07.2023 18:45  
Правителството одобри проектобюджета за настоящата година, заплатите в МВР няма да бъдат увеличени

Заплатите в МВР тази година няма да бъдат увеличени през тази година, заяви министърът на финансите Асен Василев. Той говори пред медии, след като правителството одобри проектобюджета за настоящата година. 

Условието в определени сектори да има увеличение на възнагражденията е скоро те да не са получавали такова, обясни Василев в отговор на въпрос на БНР, с което аргументира и отказа да се дадат желаните 10% за повишение на заплатите в МВР:

"МВР са получили 20- процентно увеличение миналата година, така че тази година няма да получат увеличение. Това, което разбира се дадохме като заявка е, че през 2024 г. ще бъде проведена политика на доходите във всички министерства, не само в МВР". 

Най-важните параметри на проектобюджета са, че той е изчислен при ръст на икономиката от 1,8% на брутния вътрешен продукт, средногодишна инфлация от 8,7% и дефицит на начислена основа от 3% от БВП. Тъй като дефицитът е много по-нисък от заложения от служебния кабинет, ще има намаление на дълга спрямо предложението на кабинета "Гълъб Донев":

"Дългът, който се предвижда тази година, е в общ размер на 7,5 млрд. лв., от които 3 млрд. лева са плащания по стари дългове. Тоест новият дълг, който вземаме, е 4,5 млрд. лв. Дългът като процент от БВП - мярката, която се използва за Маастрихтските критерии - тази година ще бъде 22%. В края на миналата година е бил 21,8% от БВП, а в края на 2021 г. е бил 22,5%".

Бюджетът за настоящата година трябва да влезе в сила от 1-ви август. Очаква се да бъде законопроектът да бъде входиран в Народното събрание и още утре да бъде разгледан от водещата бюджетна комисия.

Потенциалната продажба на реакторите и оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна няма отношение към държавния бюджет, заяви министърът на финансите Асен Василев:

"Това са активи на Националната електрическа компания, съответно средствата ще влязат НЕК. Това няма отношение към държавния бюджет, дефицита, приходите в бюджета и така нататък.


Анкета

Трябва ли 24-ти май да стане национален празник вместо 3-ти март?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14