Спорт

Гришо елиминира с лекота японския дебютант Шо Шимабукуро

  05.07.2023 18:02  
Гришо елиминира с лекота японския дебютант Шо Шимабукуро

Григор Димитров елиминира с лекота японския дебютант Шо Шимабукуро с 6:1, 6:2, 6:1 в мач от първия кръг на “Уимбълдън”. 

Двубоят трябваше да се играе вчера, но бе отложен заради дъждовете в английската столица, които провалиха огромната част от програмата. По същата причина началото на срещата и днес закъсня с час и 40 минути. 

Григор е фаворит срещу квалификанта от Япония и ще се опита да спечели втори мач на “свещената трева” от 2017 насам. Шимабукуро записа осем победи в 11 мача на трева този сезон, макар и не на ниво АТР, включително три мача от квалификациите на “Уимбълдън”. 

ПЪРВИ СЕТ

Григор спечели жребия и избра да сервира в първия гейм. Той обаче започна с двойна грешка и японецът поведе с 30-0. Все пак Гришо показа характер при 15-40 и успя да спечели подаването си - 1:0. Шимабукуро също взе серивиса си и то доста по-убедително. Първо Григор отново пресили форхенд, а два пъти не можа да направи успешен ретур, за да се стигне набързо до 40-15, а след това Шимабукуро заложи на сервис-мрежа и изравни 1:1. В следващия гейм Димитров не показа добра  ефективност на първи сервис, но все пак не допусна изненада и поведе 2:1.

Първият пробив в мача стана факт в четвъртия гейм. Първо Шимабукуро прати форхенд в мрежата, а след това бе безпомощен при минаващ бекхенд. Непредизвикана грешка пък сложи точка на спора - 40-15 и геймовете са 3:1. С отличен първи сервис Гришо затвърди пробива и се оттегли за почивка при 4:1. В следващия гейм българинът поведе с 30-0, а после с бекхенд по правата реализира нов пробив за 5:1.

При 15-15 в следващия гейм мачът беше прекъснат заради дъжд и чак след  час играта беше подновена. Григор набързо стигна до двоен мачбол, а с ас атвори първия сет - 6:1.

ВТОРИ СЕТ

Японецът поведе с 40-0, но Гришо остана в гейма с две изключителни точки, а след това съперникът му сгреши. С още един чудесен форхенд Димитров си заслужи брейк-бол, но Шимабукуро се справи. При следващия шанс българинът показа невероятна защита и направи пробив - 1:0.

В началото на втория гейм двама протестиращи нахлу на корта и разпръсна оранжеви парчета по корта, след което седна до мрежата. Естествено, това наложи ново прекъсване, макар че те бързо бяха изведени от организаторите.

Докато бъде изчистен корта, дъждът отново заваля и се наложи ново прекъсване. След близо 40 минути играта бе подновена и Григър показа, че паузата не му е повлияла и бързо спечели подаването си с отлични сервиси за 2:0. С добри начални удари японецът спечели следващия гейм и намали на 2:1. В четвъртия Григор поведе с 40-0, но форхенд в аут и негова двойна грешка донесоха две точки за съперника му. Все пак Гришо не допусна изненада и затвори гейма, за да поведе с 3:1.

Шимабукуро спечели своето подаване, помогна му и подхлъзване на българина за 30-30. Пресилен прав удар на Димитров пък означаваше гейм за японеца - 3:2. Добрият начален удар на Григор му донесе успех за 4:2, като черешката на тортата бе изключително елегантно воле на мрежата. Пробив в следващия гейм го доближи до спечелване и на втория сет, след като японецът направи две непредизвикани грешки. Гришо затвори втория сет без проблеми, въпреки че  пресили два форхенда, но сервисите му отново свършиха работа - 6:2.

ТРЕТИ СЕТ

Третият сет започна с ранен брейк за Димитров, макар и с малко късмет - слайсът му се отклони в мрежата и стана невъзможен за съперника му - 1:0. С лекота българинът затвърди пробива за 2:0, записвайки и един ас. Японецът си взе подаването за 2:1, а след бе близо да направи първи брейк в мача, след като принуди Гришо да защитава две точки за пробив. Българинът обаче не позволи изненада, а накрая сложи точка на спора с втори ас в сета за 3:1.

В следващия гейм японецът направи двойна грешка при 30-30 и даде възможност на Гришо за нов пробив. Той обаче не се възползва, след като първо пресили форхенд зад основната линия, а след това и направи неуспешен ретур. Все пак Димитров успя да запише пробив след двойна грешка на Шимабукуро, а после и пресилен форхенд - 4:1.


Анкета

Трябва ли 24-ти май да стане национален празник вместо 3-ти март?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14