Новини

Денков след срещата с Йенс Столтенберг: Най-добрият начин да намалим риска е да помогнем на Украйна

  29.06.2023 18:26  
Денков след срещата с Йенс Столтенберг: Най-добрият начин да намалим риска е да помогнем на Украйна

Премиерът Николай Денков се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. След срещата двамата имаха кратки изявления.

Столтенберг благодари на България за помощта оказана досега на Украйна, военна и хуманитарна и каза, че страната ни е на първа линия и затова предизвикателствата са по-големи. Освен това, той благодари и за разположените международни сили на НАТО, а също така и за ролята на България в отблъскването в Черно море.

Денков подчерта, че страната ни ще се постарае да изпълни искането на НАТО за 2% от БВП да отиде за обрана и че това е заложено в новия бюджет.

Двамата обсъдиха и предстоящата среща на върха на лидерите на НАТО във Вилнюс. Столтенберг обясни, че ако е необходимо Алиансът ще увеличи присъствието си на Източния фланг, но за момента това не се налага.

"Рисковете станаха много видими, когато Русия нахлу в Украйна, защото беше ясно, че за първи път след Втората световна война някой в Европа е готов да наруши границите. Последните събития не променят много картината. Ние сме изложени на същия риск и най-добрият начин да намалим този риск, е да помогнем на Украйна, защото победата на Украйна - победата - в смисъл те да възвърнат териториите си - е най- добрият начин да защитим останалите страни в Европа, включително България. Относно разходите за отбрана - тази година те ще са малко под 1.90%, за следващата година сме планирали 2% и това е включено в проектобюджета за следващата година", каза Николай Денков.

"Войната в Украйна не започна през февруари миналата година. Тя всъщност започна още през 2014 година. И оттогава НАТО предприе сериозни стъпки и прехвърли сериозни сили по Източния фланг. Така че ние ще продължим да посрещаме всички необходимости и на срещата във Вилнюс ще бъде договорено подготвянето на нови силови структури, които да могат да реагират при необходимост където и когато потрябва", каза Йенс Столтенберг.

По-рано, в рамките на срещата на лидерите от ЕС, Денков е поканил експерти от Нидерландия и Австрия. Стана ясно, че е разговарял и с германския канцлер и е поканил експерти от Германия, които да видят как се охранява външната граница на ЕС, а ако е необходимо да участват германски митничари в охраната.

Това се прави в контекста на приемането на страната ни в Шенген, защото, според Денков, има проблеми с доверието към България. Именно Нидерландия и Австрия са двете страни, които не са променили решението си за приемане на страната в Шенген.

Също така в рамките на темата за миграцията Денков каза, че трябва да се разговоря и с Турция. Той планира посещение в южната ни съседка.


Анкета

Трябва ли 24-ти май да стане национален празник вместо 3-ти март?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14