Новини

МВР не може да отказва издаване на книжка заради неплатени глоби

  29.06.2023 15:40  
МВР не може да отказва издаване на книжка заради неплатени глоби

МВР вече няма да може да отказва издаване или преиздаване на шофьорска книжа заради неплатени глоби, защото това е противоконституционна норма в Закона за движение по пъищата. Това реши в четвъртък единодушно Конституционният съд по делото, заведено от Висшия адвокатски съвет (ВАдС), като самото решение все още не е публикувано.

Движеща сила за завеждането на делото е бившият депутат от Реформаторския блок Петър Славов, който е член на ВАдС със съвещателен глас.

Според адвокатурата оспорената разпоредба от Закона за движение по пътищата автоматично превръща водачите в закононарушители, ако седнат зад волана и имат неплатени глоби. Това се смята за неоправдано и несъразмерно ограничение на издаването и използването на документа, който удостоверява правоспособността на гражданите да шофират.

Адвокатите искат спорният текст да бъде обявен за противоконституционен, тъй като нарушава принципите на правовата държава, правото на собственост и ограничава правото на свободно придвижване.

"С тази разпоредба на практика се ограничава упражняването на основни конституционни права на гражданите, с което цели да принуди длъжниците да платят наложените им по Заона за движение по пъищата глоби извън установения ред за принудително изпълнение срещу неизрядни длъжници", пише в искането на адвокатурата.

Много граждани са се сблъсквали с проблеми при преиздаването на шофьорските си книжки. В някои случаи МВР отказва услугата заради неплатени глоби отпреди повече от 5 години, които са погасени по давност. В други случаи граждани не могат да си вземат книжките, защото са ги платили, но те не са отразени в системата на КАТ. Така те се принуждават да ги платят втори път.

КС вече е обявявал за противоконституционни сходни разпоредби в Закона за движение по пътищата, включително за отнемане на шофьорската книжка или спиране от движение на автомобила за неплатени глоби.


Анкета

Трябва ли 24-ти май да стане национален празник вместо 3-ти март?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14