Шоу

Празнуваме Еньовден - Рождеството на свети Йоан Кръстител

  24.06.2023 12:32  
Празнуваме Еньовден - Рождеството на свети Йоан Кръстител

Православната църква отбелязва Рождеството на свети Йоан Кръстител, който е предсказал идването на Спасителя Исус Христос. В народната традиция празникът е известен като Еньовден. 

Имен ден празнуват Йоан, Йоана.

Ритуалите на Еньовден са свързани с култа към Слънцето, защото празникът съвпада с лятното слънцестоене. Днес билките имат чудодейна сила, а водата и росата са лековити, разказва етнологът от Националния антропологичен музей при БАН Росен Гацин.

"И народът казва, че Еньо си намятал кожуха и тръгвал към зимата. И започва бавно денят да става по-къс. Точно, когато е този период, най-дългият ден през годината, казват, че водата има своята лечебна сила и може да се лекува всичко с нея и с билките, които се берат преди изгрев слънце на Еньовден се лекуват 77 болести и половина, т.е. има една половинка, която никой не знае как се лекува. Може би това е ключът към вечната младост, който не се казва".

С лечебните треви, набрани в ранното утро, се сплитат венци от 77 билки и половина. Толкова са, според народните вярвания, човешките болести. През венците, по традиция, хората се провират за здраве. Обичаят днес ще спазят в Етнографския музей "Етър", а в Трявна ще извият женско хоро във водите на река Тревненска. В севлиевското село Младен организират празник на билките. В архитектурно-историческия резерват Боженци ще се проведе третото издание на едноименния национален фолклорен фестивал, докато в Музея на открито "Етър" край Габрово ще гостуват харцои от Русенско. Представители на тази етнографска общност ще пресъздадат пред посетителите Еньовденска обредност.

В местността „Айдушкото сборище“ над троянското село Балканец се организира традиционният празник на билките, планината и туризма, който събира любители на природата от цялата страна. Празникът на билките планината и туризма се организира за 18-ти път, поясни основният организатор Даниел Сираков.

„Идеята е да изкараме хората в планината, да поговорим за билките, планината и туризма, да превъзбудим духа на нашите гости, самочувствието им и да се повеселят“.

Празникът започва в 10.00 ч. Гостите могат да опитат чай, приготвен от 22 билки, който ще се вари в голям казан на поляната. Те ще се насладят и на разнообразна музикална програма, ще могат да наберат и билки. Предвидени са и конкурси за на-много набрани билки и най-дълъг венец от билки..

„Тук при нас е жълт кантарион, еньавче, бял равнец, мащерка, има много билки.“


Анкета

Трябва ли 24-ти май да стане национален празник вместо 3-ти март?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14