Свят

Германия нарече Русия най-голямата заплаха в първата си стратегия за национална сигурност

  14.06.2023 18:43  
Германия нарече Русия най-голямата заплаха в първата си стратегия за национална сигурност

Германия обяви първата си стратегия за национална сигурност, в която нарече Русия най-голямата заплаха за Европа и предупреди за нарастващото съперничество с Китай, докато Пекин се опитва да използва икономическата си мощ за постигане на политически цели, предаде "Ройтерс".

В документа се прави преглед на външната политика на Берлин, която се измести към приоритизиране на сигурността пред икономическите интереси след нахлуването на Русия в Украйна.

В него се разглеждат редица заплахи - от климатичните промени до прекъсванията на веригите за доставки.

Планът също така има за цел да осигури по-съгласуван подход между министерствата към сигурността, въпреки че правителството не успя да постигне съгласие за създаването на Съвет за национална сигурност поради разногласия в рамките на тристранната коалиция на канцлера Олаф Шолц за това къде трябва да бъде разположен.

Един от малкото конкретни ангажименти в стратегията се отнася до военната готовност.

Подкаст
Подкаст | Новото правителство и подмолните камъни в парламента

Дни след инвазията на Русия през февруари 2022 г. Шолц произнесе реч, възвестяваща "повратна точка" или Zeitenwende, в която каза, че Германия отсега нататък ще инвестира повече от 2% от БВП в отбраната си след години на съпротива на призивите на съюзници от НАТО да го направи. 

Стратегията съдържа малко по-слабо обещание Германия да изразходва 2% от БВП, "средно за многогодишен период", за отбрана, първоначално отчасти чрез използване на специален фонд на стойност 100 милиарда евро, създаден миналата година.

Германия иска да постигне целта от 2% разходи за отбрана от следващата година, каза министърът на финансите Кристиан Линднер на пресконференция с Шолц и други министри.

Това означава, че консултациите за бюджета за годините до 2029 г. ще трябва да бъдат разработени отново и някои проекти ще бъдат отложени.

"Проектите, които са резултат от нашите съображения за сигурността, имат приоритет", посочи Линднер.

Други мерки в стратегията включват намаляване на зависимостите от други страни за суровини и стимулиране на компаниите да държат стратегически резерви, след като прекомерната енергийна зависимост на Германия от Русия доведе до криза миналата година. 

Китай все повече заплашва регионалната стабилност и международната сигурност, тъй като се стреми да упражнява икономическата си мощ, за да постигне политически цели и да утвърди своята регионална хегемония, се казва в документа, отразяващ втвърдената позиция на Германия спрямо най-големия ѝ търговски партньор.

Въпреки това Китай остава партньор, без който много от глобалните предизвикателства и кризи не могат да бъдат решени, се добавя в документа.

По-подробна стратегия за Китай трябва да бъде готова скоро, уточни Шолц.

Според Германия освен това Русия се опитва да дестабилизира европейските демокрации, да отслаби ЕС и НАТО, а Шолц отбеляза, че е "важно да продължим да обсъждаме гаранции за сигурност за Украйна, включително, когато войната приключи".

Германия ще продължи да следи инвестициите, за да избегне зависимости в критичната инфраструктура и да противодейства на проблемния трансфер на чувствителни технологии.

Тя ще създаде федерална агенция за защита срещу сериозни кибератаки.

Правителството ще работи за идентифициране на извършителите на кибератаки и санкционирането им в координация с партньорите от ЕС и НАТО или други засегнати държави.

Здравеопазване

Берлин призовава за международно обвързващи правила за справяне с пандемии.

Правителството иска да увеличи националната устойчивост чрез подсигуряване на медицински консумативи и на веригите за доставки в дългосрочен план.

Според Берлин е важно да се избягват зависимостите, по-специално чрез диверсификация на вноса, чрез поддържане и разширяване на германските и европейските производствени възможности за критични стоки като лекарства и продукти за здравеопазване.

Световни предизвикателства

Според документа Германия живее в епоха на нарастваща многополюсност и системно съперничество.

Някои държави се опитват да подкопаят международния ред и да насърчават своите ревизионистични идеи за сфери на влияние. Тези държави се опитват да оказват нелегитимно влияние върху политическите процеси, публичния дискурс и изборите.

В документа се изтъка необходимостта от справяне с нарастващите ядрени рискове с надеждни възпиращи средства и от работа за намаляване на ядрените рискове.

Заплахата от терористични атаки нараства поради радикализацията и завръщането на бойци от кризисни и конфликтни зони.

Правителството, което настоява за хармонизиране на изискванията за военни способности с партньорите, иска предимно европейски решения за обществени поръчки.

Германия е готова да поеме глобална отговорност за укрепване на ООН и иска постоянно място в Съвета за сигурност.


Анкета

Ще почивате ли това лято?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14