Свят

Зеленски отново ще се включи в предстоящото заседание на Европейския съвет

  14.06.2023 12:12  
Зеленски отново ще се включи в предстоящото заседание на Европейския съвет

Украинският президент Володимир Зеленски отново ще се включи онлайн в предстоящото по-късно този месец заседание на Европейския съвет. Това съобщи Шведското председателство на Съвета на ЕС на заседание на Европейския парламент в Страсбург.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят на 29 и 30 юни в Брюксел обстановката в Украйна и предприетото контранастъпление срещу руските сили, отбеляза зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. По неговите думи ще бъдат разисквани и въпросите, свързани с предложения от Киев мирен план, европейските санкции срещу Русия и тяхното приложение, възможностите за използване на запорираното руско имущество в ЕС, военната подкрепа за силите на Киев, подвеждането на Русия под отговорност за действията в Украйна. Той добави, че комисията ще представи устно оценка за напредъка по въпросите на разширяването на ЕС в светлината на очаквания наесен доклад по отношение на Украйна, Грузия и Молдова, пише БТА.

Шефчович посочи, че Европейският съвет ще разгледа също решението на Съвета на ЕС по въпросите на миграцията, прието по-рано този месец на заседание в Люксембург. Решението предвижда в ЕС да бъде въведена "задължителна съпричастност" по въпросите на миграцията, без да се налага задължение за разселването на мигрантите. Това становище за предстоящите преговори на държавите с ЕК и ЕП бе одобрено с мнозинство, а не с единодушие.

Зам.-председателят на ЕК призова за бързо договаряне на окончателните законодателни текстове между представителите на трите институции. Трябва да бъдем открити за компромиси, настоя Шефчович.


Анкета

Ще почивате ли това лято?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14