Новини

Гешев представя пред ЕП напредъка по разследвания за корупция по високите етажи на властта

  12.06.2023 17:00  
Гешев представя пред ЕП напредъка по разследвания за корупция по високите етажи на властта

Главният прокурор Иван Гешев ще бъде на работно посещение в Европейския парламент в Страсбург на 13 и 14 юни 2023 г., като повод за визитата е покана към него за участие в извънредно заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE (DRFMG) на Европейския парламент, съобщават от Прокуратурата.

От държавното обвинение допълват, че по искане на европейските депутати главният прокурор Иван Гешев ще представи постигнатия от Прокуратурата напредък при разследване на случаи на корупцията по "високите етажи" на властта, както и по конкретни казуси, обект на интерес от Мониторинговата група - т.нар. дела "Барселонагейт" и "Златните кюлчета".

Участие в заседанието е предвидено да вземат и представители на GRECO - Групата на държавите, борещи се срещу корупцията, при Съвета на Европа, която следи практиките по противодействие и разкриване на корупционни престъпления по "високите етажи" на властта, се посочва още в съобщението от Прокуратурата.

На 14 юни 2023 г. са планирани работни срещи на главния прокурор Иван Гешев с членове на Европейския парламент.

Днес главният прокурор напусна заседанието на Висшия съдебен съвет, на което се обсъжда искане за предсрочното му освобождаване с мотива, че заминава за Страсбург за изслушване в Европейския парламент.


Анкета

Ще почивате ли това лято?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14