Новини

В Родопите започна издигането на най-високия пилон в ЕС

  09.06.2023 15:07  
В Родопите започна издигането на най-високия пилон в ЕС

Беше направена първата копка за издигане на 111-метров пилон "Рожен" в Родопите, съобщиха от фондация "Наследство в бъдещето", чийто председател е Симеон Караколев и който е посочван за инициатор на проекта.
Уточнява се, че изкопът за пилона ще е 1000 куб.м, като работата по него била дарение за каузата от фирмата "Артстрой" на Асен Соколов, който е председател на областното представителство в Смолян на камарата на строителите, в която членуват най-големите строителни компании в страната.
Целият процес по издигането на пилона е предвидено да приключи до начaлото на юли.
От фондацията подчертават, че на внушителния пилон ще се развее българския национален флаг най-високо в Европейския съюз и на най-високата надморска височина в целия свят - 1430 м над морското равнище.
За да се довърши проектът, били нужни още 200 хил. лв., като срокът за събирането им е краят на юни.
Допълва се, че послания от 28-те области на България щели да бъдат гравирани в основата на пилона върху плоча с карта с контурите на страната.
Откриването на пилона ще е придружено от "най-мащабния спектакъл с исторически картини на живо правен някога у нас, шоу-заря и концерт на примата на българската естрада Лили Иванова".
Пилонът ще е с тегло 110 тона и ще бъде транспортиран до Роженските поляни с З извънгабаритни композиции u 8 стандартни тира. Знамето на върха му ще бъде 1110 кв.м.
Според организаторите на инициативата височината на пилона от 111 м символизирала площта на България от 111 хил. кв. км, както и 111 години от освобождението на Родопите от османско владичество. В избора на мястото - Роженските поляни, също бил вложен смисъл - за обединението на българите от две страни на една граница, като очевидно се има предвид българи, които живеят в Гърция.
Инициативата за издигане на пилона е под патронажа на президента Румен Радев.
Фондация "Наследство в бъдещето" се самопредставя като възраждаща и опазваща българските традиции, бит, обичаи и култура. Сред проектите ѝ е създаването на най-голямото знаме в България с площ 7000 кв.м и тегло близо тон, както и събора "Рожен" за народно творчество и животновъдство.
Симеон Караколев също така е основател на Националния събор на овцевъдите в България и на Развъдната асоциация на млечни овце. Зад идеята за пилона и веещия се нависоко трибагреник застават и популярни лица като бившите футболисти Христо Стоичков и Димитър Бербатов, както и историкът проф. Андрей Пантев.


Анкета

Ще почивате ли това лято?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14