Икономика

Къде и с колко ще се оскъпят сметките за вода и ток?

  08.06.2023 14:00  
Къде и с колко ще се оскъпят сметките за вода и ток?

Водата в Софийска област и Перник поскъпва с близо 50%. Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди новите предложени цени на свое заседание, а такива се очакват и за тока, и парното от 1 юли. Окончателно решение ще бъде взето в края на юни.

Къде и кои сметки ще се оскъпят?

Николина от Перник и сега едва успява да плаща сметките си. С пенсия от 620 лв. и трима правнуци, които са ѝ на гости за ваканцията, новата цена на водата я притеснява. Ако сега в областта плащат 2.43лв. за кубик, предложената цена от 1 юли е 3.63 лв. Синът ѝ Красимир ѝ помага, но изчисляват, че ще им е трудно.

"Зависи колко хора сме тука, ако сме по-често - знаете, пералня, мивка, си върви. Парно, ето сутринта ми е дошло парно 43 лв. като не ползвам нищо", казва Красимир.

"С най-голяма икономия и мизерия си плащам сметките. За ток имам 90 лв. Не е ли срамота? Зимата съм палила печка на въглища и дърва, а това е само за ток. Срамота е", казва Николина Тодорова.

Управителят на ВиК Перник обясни, че разходите им се увеличават, а приходите не, а в момента се изгражда и водният цикъл в областта.

"Както материалите, така и горивата, така и токът в едни периоди доста по-висок, и това е нещо, с което ние не можем, да се справим и трябва да поемем тези разходи. Може би, ако беше по-плавно това увеличение, щеше да се отрази доста по-спокойно от обществото. През 2021 г. ни беше последното увеличение на цената - с 6 стотинки", каза Борислав Иванов, управител на ВиК Перник.

Малко по-малко, отколкото в Перник, ще бъде поскъпването в София област 44% - или 3,69 лв. за кубик с ДДС. Според експерти това е очаквано и дълго отлагано.

"Специално за цените на водата тлеят много отдавна. Там има едни инвестиционни програми, които бяха приети от дружествата и изискват да бъдат реализирани, тъй като в противен случай ни очаква наказателна процедура срещу България", каза Иван Хиновски, енергиен експерт.

Срещу увеличението се обяви омбудсманът, според която то не е икономически обосновано и липсват гаранции за подобряване на качеството на услугата. Не намира логика и за поскъпването на парното и топлата вода - предложението е услугата да се увеличи с до половин процент.

"Тя не се повишава. Тя остава същата. Половин процент - говорим за стотинки. Разликата в това колко ще плати абонатът идва ДДС-то и колко ще плати абонатът, ако то стане 20%. По презумпция то ще стане, ако не се вземе друго решение", каза Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикациите.

"Първият фактор - това е възстановеното ДДС, всички го знаят. Вторият факт е, че навлизайки в летния период намалява потреблението", каза Иван Хиновски.

Обсъжда се и увеличение на цената на тока за битовите потребители - средно с 3.63 на сто.

"Това се дължи основно на ниската прогнозна цена на свободния пазар, която дават от КЕВР. Ако миналата година прогнозната цена е била 430 лв., около 436 лв., тази година тя е със 180 лв. по-малко - около 250 лв. е прогнозната цена. Това е изключително лесно преодолимо и не представлява трудност за битовите потребители", каза Еленко Божков, енергиен експерт.


Анкета

Ще почивате ли това лято?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14