Свят

Отбелязваме световния ден на океаните

  08.06.2023 09:15  
Отбелязваме световния ден на океаните

Проектът "Океан" координира Световния ден на океаните, който се отбелязва на 8 юни, през последните 17 години. Това е изключително важен екологичен въпрос. От сините дълбини получаваме както храни, така и лекарства, а те помагат за поддържане на климата в нормално състояние. Освен това е известно, че водата е "белите дробове на Земята" - оказва се, че по-голямата част от кислорода, който дишаме, идва от океана. Ако обаче не предприемем мерки за опазването му, ще загубим много повече от място, където можем да си починем. Така че се потопете във водата и дайте своя принос за запазване на синята шир.

Един от най-добрите начини да отпразнувате красивия океан е, разбира се, да го посетите. Все пак не забравяйте за устойчивостта. Смятате да организирате барбекю? Отидете до магазина за консумативи с торбичка за многократна употреба, вместо с пластмасова. Организирате парти? Вземете си собствени чинии, вместо да изхвърляте пластмасови. След като сте вложили толкова много мисъл в опазването на околната среда, би било срамно да изхвърлите всичко това на плажа. Затова почистете след партито си и нека се надяваме, че другите ще последват примера ви.

За много хора плажът означава забавление на слънце. Въпреки че се чувстваме чудесно, понякога не се замисляме какво всъщност означава за нас тази вода. Тя е от съществено значение за биосферата и искаме да сме сигурни, че и бъдещите поколения ще могат да ѝ се наслаждават. Има вероятност съществата, които живеят там, също да го оценят (има над 1 милион от тях!). А когато погледнете в далечината и видите кораби, които отиват кой знае къде, това е силно напомняне, че всички сме свързани.

Голяма част от отпадъците ни не са биоразградими, а океанът е оставен да чисти нашата бъркотия. Изхвърлянето на рециклируеми отпадъци в подходящия контейнер е добра първа стъпка, но трябва да пренесем този навик у дома. Дори и да не живеете близо до крайбрежието, кажете на приятелите и семейството си как рециклирането предизвиква голямата усмивка на океана.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14