Свят

На 83 години почина Аструд Жилберто, изпяла Момичето от Ипанема

  07.06.2023 21:15  
На 83 години почина Аструд Жилберто, изпяла Момичето от Ипанема

Аструд Жилберто, бразилска певица и авторка на песни, чието небрежно изпълнение на хита „Момичето от Ипанема“ я превърна в световен глас на боса нова, почина на 83-годишна възраст, предаде АП.

Музикантът Пол Ричи, приятел на семейството, потвърди, че тя е починала в понеделник. Той не предостави допълнителни подробности.

Родена в източния бразилски град Салвадор, щата Баия, и израснала в Рио де Жанейро, Жилберто се превръща в неочаквана суперзвезда за една нощ през 1964 г., благодарение на това, че знае достатъчно английски, за да бъде привлечена от създателите на „Getz/Gilberto“, класическия албум с боса нова, в който участват саксофонистът Стан Гец и тогавашният ѝ съпруг, певецът, композитор и китарист Жоао Жилберто, пише БТА.

Аструд Жилберто си спомня, че тогава съпругът ѝ казал, че има изненада за нея в звукозаписното студио. „Умолявах го да ми каже каква е тя, но той категорично отказваше и само казваше: „Чакай да видя... По-късно, докато репетираха със Стан, когато бяха в разгара на песента „Момичето от Ипанема“, Жоао ме помоли да се присъединя и да изпея припева на английски, след като той току-що беше изпял първия куплет на португалски. И аз го направих“, обясни тя.

„Когато приключихме с изпълнението на песента, Жоао се обърна към Стан и каза нещо от рода на: „Утре Аструд ще пее на запис... Какво мислиш?“ Стан беше много отзивчив, всъщност много ентусиазиран - каза, че това е страхотна идея. Останалото, разбира се, както би се казало, „е история“, споделя певицата в спомените си.

Аструд Жилберто изпява „Момичето от Ипанема“ в лек, небрежен стил, повлиял по-късно на Шаде и Сюзън Вега, сякаш е над нещата от живота. Думите ѝ обаче ще бъдат запомнени като малко други от епохата:

Висока, загоряла, млада и прекрасна,

момичето от Ипанема се разхожда,

и когато минава,

всеки, когото подмине, казва: „Ах“...

„Getz/Gilberto“ се продава в повече от 2 милиона копия, а „Момичето от Ипанема“, издадена като сингъл със соло вокалистка Аструд Жилберто, се превръща във вечна класика, която се нарежда непосредствено след „Вчера“ на Бийтълс като най-изпълняваната песен в съвременността. През 1965 г. „Момичето от Ипанема“ печели награда „Грами“ за запис на годината, а Аструд получава номинации за най-добър нов изпълнител и най-добро вокално изпълнение.

Аструд се омъжва два пъти и има двама сина, които работят с нея. След комерсиалния си връх тя остава популярна на живо, като пеенето ѝ става все по-топло и джазово, а тя изпълнява както кавъри, така и авторски материал. Има някои забележителни моменти като изпълнител, независимо дали е подкрепена от тромпетиста Чет Бейкър в песента „Fly Me to the Moon“ или пее с Джордж Майкъл в боса нова стандарта „Desafinado“. През 2008 г. Аструд Жилберто получава латиноамериканска награда „Грами“ за цялостно творчество.

 

 

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14