Свят

Олаф Шолц е готов да възобнови контактите си с Путин, при подходящ момент

  26.05.2023 11:12  
Олаф Шолц е готов да възобнови контактите си с Путин, при подходящ момент

Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че е готов да възобнови контактите си по темата за Украйна с руския президент Владимир Путин, с когото не е разговарял от декември, съобщи Франс прес.

"Последният ми телефонен разговор беше преди известно време. Но възнамерявам отново да разговарям с Путин, когато му дойде времето", заяви канцлерът в интервю, публикувано от в. Кьолнер Щат Анцайгер".

Що се отнася до конфликта в Украйна обаче, "Русия трябва да разбере, че не може да става и дума за сключване на някакъв вид студен мир, при който сегашната фронтова линия ще се превърне в новата граница между Русия и Украйна, тъй като това само ще легитимира престъпното начинание на Путин", подчерта Шолц. "Напротив, ние трябва да постигнем справедлив мир, а условието за това е изтеглянето на руските войски" от Украйна след нашествието, започнало през февруари 2022 г., добави той.

Германският канцлер изрично отказа да каже дали това изтегляне трябва да включва и Крим, който Русия окупира от 2014 г. насам. Шолц заяви, че Украйна сама трябва да определи какво точно иска.

За последен път Олаф Шолц и Владимир Путин са разговаряли по телефона в продължение на един час през декември 2022 г. Тогава ръководителят на германското правителство призова руския държавен глава да изтегли войските си от Украйна, а Владимир Путин обвини Запада, че води "конфронтационна" политика. Оттогава насам двустранните отношения са на рекордно ниско ниво.

Войната в Украйна принуди Германия да направи болезнен и грандиозен дипломатически и икономически обрат, след като десетилетия наред залагаше на сближаване с Русия и в двете области. Преди нахлуването в съседната държава Москва беше основният доставчик на газ за Германия и основен доставчик на петрол. След началото му Германия реши да инвестира значителни средства във въоръжените си сили, като скъса с дългогодишната си традиция на пацифистка политика.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14