Новини

Слави Трифонов изненадващо оттегли подкрепата си за първия мандат

  22.05.2023 10:10  
Слави Трифонов изненадващо оттегли подкрепата си за първия мандат

Почти в полунощ лидерът на ИТН Слави Трифонов пусна пост във Фейсбук, за да обяви, че няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ. Само преди два дни той каза точно обратното. 

"Миналата седмица обещах “Има такъв народ” да постъпи отговорно и да подкрепи експертен кабинет, защото пред България има съвсем реални проблеми, които трябва да бъдат разрешени. Повтарям - експертен кабинет, без партийни лидери. От тогава до днес никой не проведе разговор по същество с “Има такъв народ”. Никой. Не беше проведен нито един разговор. Нито един. Нито за състава на кабинета. Нито за структурата", пише Слави Трифонов.

"Няма разговор и за експертизата на хората в него", оплаква се още той.  "Нищо. Нищичко. Това означава само едно. Че готвеният кабинет с първия мандат не е експертен. Какъв е, аз не знам. Но не е експертен. Ние не сме обещавали и няма да дадем подкрепа по принцип. Затова “Има такъв народ” няма нито да участва, нито да подкрепя кабинет на ГЕРБ с първия мандат. Продължавам да смятам, че страната се нуждае от редовно правителство и продължавам да смятам, че то трябва да е от експерти и да има широка подкрепа. Остават още два мандата. Дано там партиите загърбят своите тясно партийни интереси и да надделее интересът на България", пише още Слави Трифонов.

Изявлението на Трифонов идва след новината, че ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" са близо до съставяне на съвместно правителство с втория мандат и ротационен премиер. Според "Капитал" в неделя е имало разговори между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и част от ръководството на новата коалиция: Кирил Петков, Асен Василев ("Продължаваме промяната" и Христо Иванов ("Демократична България").

Идеята е шест месеца да е премиер номинираният от "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков, след което министър-председател да е предложената от ГЕРБ-СДС Мария Габриел. Ротацията ще започне с премиер Денков.

По неофициална информация от късния следобед, когато е приключила втората среща на лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ, се очаква Габриел да върне на президента празна папката с първия мандат, като е обсъждано заедно с нея да бъде и Денков като знак за постигнатата договорка между двете формации. Докато Денков е министър-председател Габриел ще бъде вицепремиер и министър на външните работи.

Окончателно решение още не е взето, предвид че намерението трябва да бъде обсъдено в партиите в коалицията: "Продължаваме промяната", "Да, България", ДСБ, "Зелено движение".

Само няколко часа по-рано пред БТВ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев изобщо не даваше и знак за такова развитие, и обяви, че правителството на Габриел е готово. Той обяви, че проектокабинетът на Мария Габриел няма да има нито един министър, който е бил в кабинети на ГЕРБ досега, няма да има и ярки политически фигури. Според него, разделението в проекта за кабинет с първия мандат на ГЕРБ по всяка вероятност ще даде около 13-15 министерски поста на ГЕРБ, 3-4 на ДПС и 2 на “Има такъв народ”. 

“Предполагам, че ДПС ще имат трима-четирима, пет министри най-много, докато ИТН ще имат, да кажем, двама, защото групата им е най-малка. От 20 министри между 13 и 15 ще бъдат на ГЕРБ, а останалите ще бъдат на коалиционните партньори. Те не са и коалиционни партньори, защото няма коалиция, а на подкрепящите партии”, каза той.

Добрев отказа обаче да коментира конкретни имена на министри и както лидера си Бойко Борисов преди дни призова – по такива въпроси може да отговаря единствено Мария Габриел. Не коментира и коя партия кои ресори ще вземе – зависело от това коя политическа сила къде има силни експерти. "Както знаете, този кабинет събира 116 гласа “за” и 124 “против”, обясни Добрев. Попитан откъде очаква да дойдат нужните депутати, които да натиснат зеления бутон, Добрев заяви:  От “Демократична България”.

Часове по-късно по  Нова тв, председателят на Народното събрание и Росен Желязков обяви, че знае основните имена в проектокабинета. "Хората в него са неполитически натоварени, с висока експертиза, с необходимите ценности и добродетели".  В отговор на въпрос, той уточни, че в него има между нула и пет представители, посочени от ДПС и "Има такъв народ". Това са двете партии, които за момента са обявили, че биха подкрепили правителство с първия мандат. Росен Желязков не посочи дали ДПС или "Има такъв народ" имат повече представители, но посочи, че при нечетен брой техни министри няма как да има паритет.

По повод публикацията на "Капитал" Желязков обяви: „Аз съм сигурен, че се обсъждат всички варианти, като не съм чул някоя от партиите да е изневерила на някои от предварително дадените си заявки „червени линии” за това  с кой мандат, по какъв начин не би могла или кой би могъл да бъде премиер".  И добави: "Темата за ротация е една от нестандартните, от които сякаш имаме нужда, за да излезем от омагьосания кръг. Дали това е възможен вариант - ще се разбере", допълни той. 

Попитан дали може да се стигне до вариант за ротация на премиера през шест месеца, Желязков подчерта, че това е възможен вариант за изход от ситуацията, но не каза нищо повече. Както е известно решението за ротация на председателя на парламента позволи парламентът да започне работа.По-късно пред Би Ти Ви Надежда Йорданова от "Демократична България" уточни, че не е участвала в подобни срещи. 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14