Анализи

В Народното събрание продължават разговорите за съставяне на кабинет

  19.05.2023 15:57  
В Народното събрание продължават разговорите за съставяне на кабинет

В парламента продължават разговорите за съставяне на кабинет.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов лансира нова формула за съставяне на правителство с втория мандат - около извършването на конституционна реформа.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов допусна възможността това да се случи още с първия мандат, но това беше отхвърлено от "Продължаваме промяната - Демократична България".

След "Има такъв народ", днес и от ДПС декларираха подкрепа за кабинет с премиер Мария Габриел.

Един от лидерите в коалиция "Продължаваме промяната -Демократична България" Христо Иванов обяви, че правителство ще бъде създадено, ако се установи, че има конституционно мнозинство.

"Обстоятелствата най-накрая показаха, включително за ГЕРБ, че необходимостта от реформа на Конституцията и на правосъдието чрез конституционна реформа не може да бъде заобикаляна, отлагана, скривана под килима. И на този фон е логично това нещо да се превърне в, така да се каже, крайъгълен камък на усилията за формиране на дневния ред за едно бъдещо управление.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че идеята може да бъде приложена още в първия мандат.

"Конституционно правителство също е вариант. Промяната на Конституцията също изисква поне 160 гласа. Така че в следващите няколко дена може да се направят още совалки по тази тема."

Според Иванов обаче единствената възможност за кабинет е с втория мандат.

"Ясно е, че е носител на тази идея сме ние от "Демократична България" с колегите от "Продължаваме промяната" и е логично от тази гледна точка да се търси с втория мандат реализация на подобна форма."

Номинираният за премиер академик Николай Денков на свой ред отхвърля възможността депутати от ПП-ДБ да подкрепят кабинета, предложен от ГЕРБ-СДС.

"Живота е пъстър, но аз лично не очаквам някой от нашите депутати да гласуват за първия мандат."

Ако няма правителство, държавата отива в канала, предупреди Борисов.

"Следващата седмица ако няма правителство, няма да има бюджет. Юни месец държавата няма да може да си плаща дори заплатите и пенсиите."

С аргумента, че редовно правителство е рецептата за спешно решаване на кризите. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ декларира, че ще подкрепят предложението на Мария Габриел.

"Полагаме усилия да има изход от политическата криза в България."

Вчера и лидерът на има такъв народ Станислав Трифонов обяви, че формацията му ще подкрепи експертен кабинет от ДПС.

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведоха двучасова среща с ръководството на "Продължаваме промяната - Демократична България". Тя се състоя в стаята на председателя на парламента Росен Желязков и приключи без изявление за медиите.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14