Еко

НАСА може да предупреди 30 минути преди опустошителна слънчева буря да удари Земята

  17.05.2023 11:34  
НАСА може да предупреди 30 минути преди опустошителна слънчева буря да удари Земята

Убийствените слънчеви бури могат да спрат интернета и захранването за часове – и ще имате само 30 минути, за да се подготвите, според проучване на НАСА.

Американската космическа агенция е разработила нова система с изкуствен интелект, която да предвижда кога разрушителни събития ще връхлитат Земята.

Системата е най-модерното, с което разполагаме и въпреки това ни дава само 30 минути, които може да не са достатъчни, за да се подготвим за пълен мрак.

Въпреки това хората вече могат да предприемат стъпки, за да се подготвят за екстремно слънчево събитие. Някои от тях са да се приготви комплект за оцеляване и да се отпечатат копия на цифрови документи.

От НАСА обявиха разработването на компютърен модел, наречен DAGGER(официално Deep Learning Geomagnetic Perturbation) през март, но изследването вече набира обществена популярност.

Международен екип от изследователи на Frontier Development Lab – партньорство, включващо НАСА, Геоложката служба на САЩ и Министерството на енергетиката на САЩ – използва AI, за да търси връзки между слънчевия вятър и геомагнитните смущения.

Изследователите са приложили AI метод, наречен „задълбочено обучение“, който обучава компютрите да разпознават модели въз основа на предишни примери.

Екипът използва технологията, за да идентифицира връзките между измерванията на слънчевия вятър от хелиофизичните мисии.

Тези мисии са сонди, внимателно разположени в космоса, за да създадат набор от сензори, които работят заедно, за да изучават слънцето.

Екипът е тествал DAGGER срещу две геомагнитни бури през август 2011 г. и март 2015 г.

Системата може бързо и точно да предвиди въздействието на бурята в световен мащаб.

Водещият автор Вишал Упендран от Междууниверситетския център за астрономия и астрофизика в Индия каза в изявление: „С този изкуствен интелект вече е възможно да се правят бързи и точни глобални прогнози и да се вземат информирани решения в случай на слънчева буря, като по този начин минимизираме – или дори предотвратяваме – опустошителните последствия върху обществото.

Слънчевите бури също могат да направят системите за глобално позициониране по-малко точни, което е проблем преди всичко за прецизното сондиране и на други технологии. Може да има и прекъсвания на и на GPS.

Бурята също може да причини комуникационни проблеми и да добави радиация около северния и южния полюс, което вероятно ще принуди авиокомпаниите да пренасочат полетите си. Някои вече са го направили.

През 1859 г. масивна геомагнитна супербуря, известна като събитието Карингтън, предизвикала мощни изхвърляния на коронална маса към Земята.

Ако подобно събитие се случи в днешния свят, ефектите биха били катастрофални.

Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) сподели начини за подготовка в случай на екстремна слънчева буря.

Агенцията предлага да напълните пластмасови контейнери с вода и да ги поставите във фризера, които след това може да се използват за охлаждане на храни в случай на прекъсване на тока.

Хоратата трябва да поддържат резервоарите на колите си поне наполовина пълни, защото бензиностанциите разчитат на електричество за захранване на помпите.

И ако имате гараж, намерете бутона за ръчно отваряне.

NOAA също така призовава хората да си направят резервни копия на важни цифрови данни и информация и да държат пари някъде в дома си, тъй като банките няма да бъдат достъпни в следствие от прекъсването на електрозахранването./ dailymail    


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14