Анализи

Премиерът Донев: Съдебната реформа не се изчерпва само със смяна на главния прокурор

  13.05.2023 12:31  
Премиерът Донев: Съдебната реформа не се изчерпва само със смяна на главния прокурор

Премиерът Гълъб Донев заяви, че съдебната реформа трябва бъда разглеждана като цялостен процес, който не се изчерпва само със смяна на главния прокурор.

Така Донев коментира искането на шестима от членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Иван Гешев да бъде предсрочно освободен заради тежки нарушения на служебните задължения. Това обаче може да стане със 17 от гласа от пълния състав на съдебния кадрови орган, който в момента наброява 22-ма членове. Според премиера въпросът опира и до легитимността на сегашния Висш съдебен съвет.

"Важният проблем и важната тема на дебата е каква реформа да бъде направена. Тук по никакъв начин не трябва в центъра на дебата да бъде личността. Друг е въпросът за това, дали ако процедурата по отстраняване на главния прокурор бъде завършена, дали този състав на Висшия съдебен съвет може да излъчи следващия главен прокурор, който за 7 години напред да бъде на тази позиция."

Гълъб Донев припомни, че през годините служебните правителства са внесли законопроекти, които да регламентират механизма за контрол на главния прокурор.

По въпроса дали ще бъде съставено редовно правителство министър-председателят каза, че е обнадежден.

"Надявам се и съм силно обнадежден от това да бъде съставено редовно правителство, което да поеме управлението на държавата и да решава най наболелите проблеми на българските граждани."


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14