Новини

Ген. Атанасов: ГЕРБ и ДПС готвят смяна на Гешев с Борислав Сарафов

  12.05.2023 16:19  
Ген. Атанасов: ГЕРБ и ДПС готвят смяна на Гешев с Борислав Сарафов
  google

Смяната на Гешев със Сарафов, подготвяна от ГЕРБ и ДПС, не е съдебна реформа", написа във фейсбук съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов.

Изказването му е по повод депозираното във ВСС предложение от членове на прокурорската колегия за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. То пък дойде ден след като Мария Габриел, кандидат за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС, заяви, че първата задача на правосъдния министър в кабинета е да поиска оставката на Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт.

Поводът прокурорската колегия да внесе искане за освобождаване на Гешев е разследването по т.нар. "опит за атентат".

"На същото основание за злоупотреба с власт трябва да се поиска освобождаването от длъжност и на заместника му Борислав Сарафов, който без да има качеството на разследващ орган по конкретното дело се е явил на местопроизшествието, давал е указания на разследващите органи и е направил изявления пред медиите, с които е въвел в заблуждение обществеността", пише още Атанасов.

Точно преди седмица ПП-ДБ поиска оставката на Сарафов заради ''тежка манипулация'' за семейството в колата на Гешев. Новата коалиция тогава настоя и разследването по делото да бъде отнето от НСлС, ръководена от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, тъй като според тях нямало да се проведе всестранно, пълно и обективно. Причината е изнесената информация от вътрешния министър Иван Демерджиев, който заяви, че в автомобила, в който е пътувал главният прокурор Иван Гешев в деня на взрива, не е било неговото семейство. По-късно, в отговор на въпрос на OFFNews, министърът уточни, че няма данни семейството на главния прокурор да е било в нито една от колите.

Няколко часа по-късно Сарафов се разкая и в позиция, изпратена до БТА, заяви, че се е подвел от думите на Гешев. 

Борислав Сарафов отговори на Гешев: Не желая да нося отговорност за чужди грехове

Скандалът продължи и тази седмица, като преди два дни Борислав Сарафов поиска оставката на Ясен Тодоров от длъжността зам.-директор на НСлС. 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14