Икономика

Удължаването на зърнената сделка с Русия е пред провал

  12.05.2023 08:30  
Удължаването на зърнената сделка с Русия е пред провал

Преговорите за т.нар. зърнена сделка в Истанбу бяха прекратени и е твърде вероятно тя да не бъде удължена. Разговорите бяха вчера и днес между зам.-министрите на отбраната и външните работи на участниците в Черноморската инициатива - Русия, Украйна и Турция.

Според руския зам.-министър на външните работи Сергей Вершинин сделката ще престане да съществува, ако консенсус за удължаването ѝ не бъде постигнат до 18 май, когато изтича сегашният срок.

"Инициатива, която носи едностранни ползи, едва ли може да бъде призната и потвърдена от всички. Естествено, ние защитаваме преди всичко националните интереси на Русия, на нейните земеделски производители и производители на торове и, естествено, правим това, като отчитаме и общата ситуация на световния пазар на храни - тя е доста нестабилна", каза Вершинин.

Черноморската зърнена инициатива бе подписана в Истанбул през юли 2022 г. за срок от 120 дни с възможност за удължаване. Такова удължаване - с още 60 дни, бе постигнато през март. Но преговорите за още един нов срок бяха прекратени днес, без да се постигне споразумение.

Сред основните условия на Москва за следващото удължаване са връщането на „Росселхозбанк“ в международната платежна система SWIFT и възстановяването на доставките на амоняк по тръбопровода Толиати-Одеса. Те не бяха приети и предстои евентуалните следващи преговои да са онлайн, съобщи пък украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков.

"Преговорите в Истанбул приключиха. ООН и Турция, като страни, които са подписали, проявяват разбиране, че зърнената инициатива е от решаващо значение за световната продоволствена сигурност и трябва да функционира устойчиво. Ето защо, по тяхно предложение, по-нататъшните консултации относно деблокирането на инициативата ще продължат в онлайн формат", допълни Кубраков.

Според Кубраков украинската делегация за пореден път е подчертала, че сделката за зърно трябва да бъде продължена за по-дълъг период и удължена. Според украинския министър обаче "на първо място е необходимо да се извършват проверки в съответствие с процедурите на Съвместния координационен център в Истанбул“.

В резултат на разговорите в Истанбул не е взето решение за нова среща по сделката за зърното на ниво заместник-министри. Това заяви и руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин за ТАСС.

Зърнената сделка от юли 2022 г. бе сключена за изнасяне на зърно от Украйна и Русия през Черно море, за да може продукцията да достига до крайно нуждаещите се пазари по света. От сключването на сделката са транспортирани над 30 млн. тона зърно по черноморските коридори.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14