Свят

Задържаха заподозрения за масовата стрелба в Сърбия

  05.05.2023 11:54  
Задържаха заподозрения за масовата стрелба в Сърбия

Сръбската полиция разпространи снимка на арестувания за втората масова стрелба, при която загинаха осем души. 21- годишният Урош Б. бе задържан тази сутрин след безпрецедентна издирвателна акция. На кадъра се вижда как младеж, за който се твърди, че е заподозреният, е с белезници в полицейска кола. 

Полицейското издирване на Урош Б. (21), който е заподозрян в снощното масово убийство в Сърбия, приключи успешно тази сутрин малко след 8 часа, когато силни полицейски сили го намериха и арестуваха близо до Крагуевац.

Той е заподозрян в убийството на 8 души и раняването на 14, като 7 от тях са в критично състояние след стрелбата, съобщи сръбското издание Kurir.

Заподозреният е криминално проявен за нарушения на Закона за оръжията и боеприпасите. Сред 8-те жертви е млад полицай, който не е бил на смяна по това време, но се опитал да спре нападателя и неговата сестра. Разстреляни са и невинни деца.

600 служители на МВР са участвали в издирването на терориста, а акция "Вихър" все още е в сила, допълва сръбската медия.

Заподозреният е арестуван само 9 часа след масовата стрелба във Винище, където се укривал. Междувременно той отвлича такси, заедно с шофьора, използвайки ръчна граната и го принудил да го закара до къщата на приятел.

 Урош е син на офицер от сръбската армия, който работи в Генералния щаб в Белград.

- Не беше проблемен, винаги изглеждаше спокойно и добро дете. Баща му дойде тук за Великден и си купи прасе – разказва познат на заподозрения пред Kurir.

Според негови съседи Урош е убил и най-близките си роднини, сред които един от братята му, снаха му и 12-13-годишно момче, негов племенник.

Арестуван е заподозрян, след като осем души бяха убити и най-малко 10 ранени при втората масова стрелба в Сърбия тази седмица, съобщи и ВВС. 

Въоръженият мъж е стрелял с автоматично оръжие, вероятно автомат "Калашников"  от движещо се превозно средство близо до село на 60 км (37 мили) южно от Белград, съобщава ВВС. 

По-рано се съобщаваше, че извършителят се укрива.

В петък сутринта сръбските медии съобщиха, че специални полицейски сили са пристигнали в селата Младеновац и Дубона, където е станала последната стрелба.

Сърбия бе окървавена от нова масова стрелба
Сърбия бе окървавена от нова масова стрелбаИзточник: БТА 

Снимки от мястото показват как полицейски служители спират автомобили на контролно-пропускателни пунктове, докато се опитват да открият стрелеца. Хеликоптер, дронове и множество полицейски патрули също издирваха заподозрения в района на Дъбона.

Според съобщения на местни медии 21-годишен мъж е започнал да стреля по хора с автоматично оръжие, след катосе е скарал с полицай в парк в Дъбона в четвъртък вечерта.

След това се твърди, че мъжът е продължил да стреля по хора от кола, убивайки най-малко осем души и ранявайки много други.

Всички ранени, приети в болница, са родени след 2000 г., съобщи сръбската телевизия РТС.

Сърбия бе окървавена от нова масова стрелба
Сърбия бе окървавена от нова масова стрелбаИзточник: БТА 

Двама души на 21 и 23 години са оперирани, но са в критично състояние.

Съобщава се, че министърът на здравеопазването Даница Груичич и ръководителят на Агенцията за сигурност и разузнаване Александър Вулин са пътували до района в ранните часове на петък.

В сряда тринадесетгодишно момче застреля осем съученици в училището си в Белград, както и охранител. Това накара сръбското правителство да предложи по-строги ограничения за притежание на оръжие.

Масовите стрелби са изключително редки в Сърбия, която има много строги закони за притежание на оръжие, но притежаването на оръжие в страната е сред най-високите в Европа.

Западните Балкани са залети с незаконни оръжия след войните и вълненията през 90-те години. През 2019 г. беше изчислено, че в Сърбия има 39,1 огнестрелни оръжия на 100 души - третото най-високо място в света след САЩ и Черна гора.

Масовата стрелба в училище: Жители на Белград почетоха паметта на убитите (СНИМКИ)

Анкета

Следват ли се заветите на Ботев и Левски за единство и независимост и днес?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14