Шоу

Проф. Слави Кокалов с Аскеер за цялостен принос към театралното изкуство

  27.04.2023 21:51  
Проф. Слави Кокалов с Аскеер за цялостен принос към театралното изкуство

За първи път сценограф ще бъде носител на голямата награда „Аскеер” за цялостен принос към театралното изкуство. На специална пресконференция фондация „А‘Аскеер” обяви името на победителя и номинациите в отделните категории.

Призът за цялостен принос към театралното изкуство ще бъде връчен на видния български художник, сценограф и педагог - проф. Светослав Кокалов. В миналото той е бил носител на две награди „Аскеер”, като има и номинация за „Икар”. Освен това дълги години е ректор на Националната художествена академия, в която започва да работи като преподавател още през 1990 година.

Проф. Кокалов ще получи наградата на 24 май в театър „Българска армия”, където ще бъдат отличени призьори в още 11 категории. 

За него изкуството е свобода, сцената - платно. А талантът да виждаш в картини – неговото перо. Ще го познаете по почерка. А почерка му търсете в детайлите, защото перфекционизмът е негова запазена марка.

„Винаги започвам на чисто, като новобранец. Просто, все едно, че ми е за пръв път. И винаги изпитвам - не страх, но любопитство как точно ще се справя”, каза за Нова тв проф. Кокалов.

Оценката за това как се е справил звучи така: „Журито номинира проф. Слави Кокалов за цялостен принос към българското театрално изкуство. Както в Холивуд – който получи „Оскар” му се вдига цената”, заяви актьорът Георги Къркеланов.

Проф. Кокалов е носител на две награди „Аскеер” за постановките на Александър Морфов – „Дон Кихот” и „Бурята”. През 2018 г. е номиниран за „Икар”. Обича театъра от малък. С чувство за хумор разказва как е поел по пътя на сценографията.

„След детската градина сигурно се появих на сцената с претенции да бъда актьор. Това е шега, разбира се. Оттогава имам кошмари, че не си знам текста, въпреки че нямах текст. След това минах на по-безопасната страна зад кулисите”, допълни проф. Кокалов.

Но и зад кулисите кипи неуморен труд. И там, по подобие на сцената, са нужни талант и търпение.

„За да се създаде една архитектура в едно място, на което тя не може да съществува дълго. Съществува една вечер, след това се разглобява. Ако не бях сценограф, може би щях да бъда археолог. Или архитект. Или литератор”, казва той.

Кокалов все пак е убеден, че независимо от пътя, по който е можел да поеме, срещата със сценографията е била неизбежна. Защото тя е неговото призвание.

За водеща женска роля са номинирани Елена Телбис за ролята й на Жена в „Дишай“ от Дънкан Макмилан в „Сфумато", Лилия Маравиля за ролята на Петра фон Кант в „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ от Райнер Вернер Фасбиндер (театър „София“) и Светлана Янчева за ролята на Уини в „О, щастливи дни“ от Самюъл Бекет в „Сфумато".

След като спечели "Икар" Владо Пенев ще се бори и за "Аскеер". За водеща мъжка роля номинациите са за Бойко Кръстанов за ролята му на Мъж в „Дишай“, Владимир Пенев за ролята на поп Кръстьо във „Великденско вино“ от Константин Илиев (Народен театър) и Йордан Ръсин за Вершинин в „Три сестри“ (театър „Възраждане“).

За поддържаща женска роля са номинирани Мария Каварджикова за ролята й на Магдалена в „Частици жена“ от Ката Вебер (Народен театър), Надя Керанова за Исмена в „Антигона” по Жан Ануи – Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, Цанка Цанева за ролята на Нат в „Заешка дупка“ по Дейвид Линдзи-Абер – Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен.

За поддържаща мъжка роля са номинирани Кирил Недков за ролята му на Иван в „Арт“ от Ясмина Реза (Младежки театър), Мартин Димитров за Крищоф в „Непоносимо дълги прегръдки" от Иван Вирипаев („Топлоцентрала“) и Свежен Младенов за ролята на Кулигин в „Три сестри“ от Антон Павлович Чехов (театър „Възраждане“).

За режисура са номинирани Александър Морфов за „Антигона” по Жан Ануи (Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен), Крис Шарков за “Частици жена“ от Ката Вебер (Народен театър) и „Непоносимо дълги прегръдки" от Иван Вирипаев („Топлоцентрала“) и Марий Росен за „Дишай“ от Дънкан Макмилан („Сфумато“).

Номинациите за представление са за „Антигона“, „Дишай“ и „Частици жена“.


Анкета

Одобрявате ли Мария Габриел за премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14