Новини

САЩ поставиха България под наблюдение заради неглижиране на онлайн пиратството

  26.04.2023 19:12  
САЩ поставиха България под наблюдение заради неглижиране на онлайн пиратството

Съединените щати поставиха в сряда България под наблюдение заради липсата на достатъчно внимание от страна на властите в София към недостатъците в своето разследване на случаи на онлайн пиратство, съобщи "Ройтерс".
Общо 29 държави са в списъка за наблюдение на недостатъци и нарушения на правата върху интелектуалната собственост на Офиса на Търговския представител на САЩ - агенцията, която координира външнотърговската политика на Съединените щати.
Ден преди публикуването на годишния доклад на агенцията българското правителство взе решение да обяви създаването на сайтове с пиратско съдържание и на торенти за престъпление. В мотивите за решението се казва, че то е отговор на "отправените към държавата критики по Раздел "Специален 301" от Търговския закон на САЩ във връзка със защитата на интелектуалната собственост, най-вече в областта на онлайн пиратството".
Миналия април САЩ обявиха, че ще проведат специална проверка на България за това защо през последните 5 години изобщо не напредва в изпълняване на дадените обещания за преследване на случаи на онлайн пиратство и нарушение на интелектуалните права.
В края на януари Международният алианс за интелектуална собственост (IIPA) връчи на Офиса на Търговския представител на САЩ своята оценка за миналата година и в нея за България (както и за Полша) се казва, че няма в законодателството си мерки, които предотвратяват извършването на престъплението онлайн пиратство. Има се предвид възможността за издаване на съдебна заповед за ограничаване или пресичане на дейност. Това е инструмент, често използван в случаи, когато се смята, че финансовата компенсация, на която евентуално ще бъде осъден нарушителят, няма да е достатъчна да възмезди нанесените щети.
Към наблюдаваните държави в сряда беше добавена и Беларус заради новия си закон, легализиращ неразрешеното използване на защитени с авторски права произведения от страни, санкциониращи Беларус заради ролята й в подкрепата на войната на Русия в Украйна.
Специалният доклад 301 на агенцията за 2023 г. относно защитата на правата на интелектуална собственост (IP) на търговските партньори на САЩ продължи спирането на прегледа на практиките на Украйна в областта на интелектуалната собственост, прието миналата година заради руската инвазия.
В момента седем държави са в тазгодишния приоритетен списък за наблюдение: Китай, Чили, Аржентина, Индия, Индонезия, Русия и Венецуела, съобщава Ройтерс
Агенцията заяви, че Китай е продължил да прилага изменения в своя Патентен закон, Закон за авторското право и Наказателно право, както е договорено в търговско споразумение от 2020 г. "Фаза 1" с бившия президент Доналд Тръмп, но добави, че "темпото на реформите, насочени към проблемите на интелектуалната собственост, се забави".
"Въпреки че притежателите на права приветстваха някои положителни развития, те изразяват опасения относно адекватността и ефективното прилагане на тези мерки", заедно с опасения относно трансфера на технологии, търговските тайни и фалшифицирането.

 


Анкета

Одобрявате ли Мария Габриел за премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14