Свят

Русия въвежда безпрецедентни мерки за сигурност за 9 май

  26.04.2023 11:30  
Русия въвежда безпрецедентни мерки за сигурност за 9 май

Заради страха от диверсанти в Москва ще бъдат въведени безпрецедентни мерки за сигурност за парада по случай деня на победата - 9 май, съобщават руските медии.

Федералната служба за сигурност затваря за посетители Червения площад от 27 април до 10 май. Това се случва за първи път от над 10 години. Дори по времето, когато световните лидери идваха да празнуват 9 май, ограниченията продължаваха максимум 10 дни. Ограниченията се обясняват с подготовката и провеждането на събития, посветени на 78-ата годишнина от Победата във Великата отечествена война, съобщава РИА "Новости".

От 26 април служителите на Министерство на извънредните ситуации в Москва преминават в извънреден режим на работа, а на Министерството на вътрешните работи и Руската гвардия - в засилен режим, пише Baza. Това означава да няма почивни дни и да бъдат извършвани обходи на определените територии на всеки кръгъл час.

Причините за подобни мерки не се съобщават, но коментаторите отдават това на опасенията на руските власти, свързани с зачестилите полети на украински дронове, оборудвани с камери или заредени с експлозиви, в района на Москва. Само в понеделник бяха намерени четири украински безпилотни апарата.

Медиите публикуват и инструкции за действие "в случай на откриване на безпилотни апарати на територията на площада за парада". От документите става ясно, че в парада ще се включат над 40 руски танка, сред които 12 Т-72, 12 Т-80, 12 Т-90 и 5 "Армат", както и десет гаубици "Мста-С", 8 ракетни комплекса "Искандер", 8 ЗРК "С-400" и около стотина разнообразни БТР и други бойни машини.

Тази година не са канени чуждестранни лидери за парада. Той ще бъде посетен само от президента на Киргизстан Садир Жапаров, който ще е на посещение в Москва. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, "тази година не е кръгла годишнина, затова не са канени чуждестранни лидери".

Много руски области, особено граничещи с Украйна като Белгородска и Кримска обалсти, напълно отмениха парада на победата, а в Санкт Петербург и Москва няма да има въздушна част със самолети.

Награда

Съоснователят на Monobank и създател на дрона "Довбуш Т10" Владимир Яценко вече обеща награда от 20 млн. гривни на разработчик на безпилотен апарат, който успее да приземи дрона си на 9 май на Червения площад в Москва.

А говорителят на украинското разузнаване Андрей Юсов направо посъветва руснаците да не ходят на паради и да избягват военни обекти на този ден. "Украйна ще направи всичко за защита от Русия и деокупация на своите територии," отбеляза той.


Анкета

Одобрявате ли Мария Габриел за премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14