Икономика

Служебната власт възложи обществени поръчки за нови влакове за близо 3 млрд. лв.

  25.04.2023 20:04  
Служебната власт възложи обществени поръчки за нови влакове за близо 3 млрд. лв.

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев е подписал документацията за възлагане на обществени поръчки за доставката на нови влакове, съобщиха от Министерството на транспорта.
Уточнява се, че ще бъдат придобити 7 двуетажни електрически мотрисни влака (за над 410.5 млн. лв. без ДДС), 35 електрически мотрисни влака (за над 1.1 млрд. лв. без ДДС), 20 електрически влака тип push-pull (над 1.2 млрд. лв. без ДДС) и 18 електрически локомотива (за близо 93 млн. лв. без ДДС). Освен доставката е включена и 15-годишна пълна поддръжка, както и обучение на персонал.
Средствата идват най-вече по Плана за възстановяване и устойчивост, като малка част са от бюджета.
Според транспортното министерство до момента в България не са възлагани обществени поръчки за нови влакове от подобен мащаб.
Служебната власт обещава, че новите влакове съществено ще подобрят мобилността на населението, като се уверява, че голяма част от него ще предпочете да използва жп транспорта пред личните си автомобили.
Също така се обещава да бъде предоставена модерна, сигурна и комфортна услуга за пътниците по над 50% от дестинациите в страната.
Посочва се, че собственик на новите влакове ще е Министерството на транспорта, а техен ползвател ще бъде изпълнителят по следващия договор за извършване на обществени превозни услуги с железопътен транспорт. Уверява се, че предоставянето на влаковете щяло да се осъществи в съответствие с европейското и националното законодателство.


Анкета

Одобрявате ли Мария Габриел за премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14