Свят

Рекордни за април жеги от 35-40 градуса тези дни в Испания

  25.04.2023 15:05  
Рекордни за април жеги от 35-40 градуса тези дни в Испания

Температурите в Испания продължават да се покачват и са на път да счупят всички досегашни рекорди, регистрирани през месец април. До края на седмицата в южната част на страната се очаква да достигнат 35-40 градуса, които са характерни за юли и август, но не и за пролетта, съобщават от Държавната метеорологична агенция.

Малко валежи, високи температури и режим на водата, това са характеристиките на все по-обширни територии в Испания. Топлият въздух, който вече започна да навлиза в страната, ще доведе до изключително високи стойности на термометрите, предупреждават метеоролозите.

В долината на Гуадалкивир и Севиля се очакват около 40 градуса, а в градове като Хаен, Кордоба, Гранада и Мурсия може да достигнат 35 градуса. Единствено най-северната част от страната ще запази нормалните за сезона температури, предаде кореспондентът на БНР.

Около Пиренеите дори ще бъде облачно, но в Каталуния ще надхвърлят с цели 15 градуса средните за месеца. Във Валенсия се очакват няколко дни, които ще бъдат най-топлите от 1950 година насам за този период от годината, като дори и във вътрешността на автономния регион ще надхвърлят 30 градуса.

Толкова ще бъдат и в Кастилия Ла Манча и Естрамадура. Местните власти заедно с Червения кръст вече са подготвени да осигурят вода на жителите и да разположат пунктове за първа помощ на различни места в най-топлите градове.


Анкета

Одобрявате ли Мария Габриел за премиер?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14