Новини

След сигнал до ДАЗД: Прекратява се практиката за публикуване на подробни лични данни за непълнолетни с наказание Обществено порицание

  05.04.2023 17:13  
След сигнал до ДАЗД: Прекратява се практиката за публикуване на подробни лични данни за непълнолетни с наказание Обществено порицание

В Държавната агенция за закрила на детето постъпи сигнал за нарушаване правата на деца относно закрила на личните им данни. В сигнала се посочва, че на електронните страници на общините се публикуват подробни лични данни на непълнолетни, които са наказани с „Обществено порицание“.

Извършена проверка показа, че в обявленията се оповестяват имената и адресите на децата, като по този начин са достъпни до неограничен брой лица и за неограничено време. Също така на сайтове на общини има публикувани присъди и административни наказания от преди повече от 5 години. От страна на ДАЗД е отчетено нарушаване правата на децата и  своевременно Агенцията се обърна към министъра на правосъдието, министъра на вътрешните работи, Комисията за защита на личните данни, Висшия съдебен съвет и Националното сдружение на общините в Република България, за предприемане на действия по компетентност.

След идентифициране на съществуващите проблеми е проведен разговор между министърът на правосъдието Крум Зарков и председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова. По инициатива на министър Зарков своевременно е свикана среща с представители на Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи,  Комисията за защита на личните данни и заместник-председател на Върховния касационен съд и ръководител на наказателната колегия. В оперативен порядък са дадени конкретни предложения за изготвяне на становище от Комисията за защита на личните данни.

Държавната агенция за закрила на детето сезира и Националното сдружение на общините в Република България. От страна на НСОРБ са уведомени всички кметове на общини да предприемат мерки за снемане на вече публикуваните обявления.

Със свое протоколно решение №10 от 29.03.2023 г. КЗЛД прие Указания за обработване на лични данни на непълнолетни лица при изпълнение на административното наказание „обществено порицание“, насочени към административнонаказващите органи, общините и създадените към тях местни комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Според новите указания общините вече няма да публикуват порицанията в интернет. Те ще се обявяват само в сградите на кметствата за не повече от един месец.


Анкета

Очаквате ли да се разкрие кой стои зад атентата срещу Иван Гешев?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14