Икономика

Петя Димитрова оглави Асоциацията на банките в България

  05.04.2023 15:50  
Петя Димитрова оглави Асоциацията на банките в България
  google

Петя Димитрова – главен изпълнителен директор на Юробанк България АД /Пощенска банка/, беше избрана от Управителния съвет на АББ за негов председател, съобщиха преди малко от асоциацията. 

Цветанка Минчева – главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк АД, продължава да бъде заместник-председател на УС на АББ. На проведеното на 3 април 2023 г. Общо събрание на АББ за нови членове на УС на АББ, за първи тригодишен мандат, бяха избрани Тамаш Хак-Ковач - главен изпълнителен директор на Банка ДСК АД и Илиан Георгиев, главен изпълнителен директор на Българо-американска кредитна банка АД.

Диана Митева беше освободена от членство в УС на АББ, поради загубване качеството на изпълнителен директор на банка. Десислава Симеонова, изпълнителен директор на ОББ АД, е освободена от членство в УС на АББ, по нейно желание, като ОС изказа благодарност и висока оценка за досегашната дейност на г-жа Митева и г-жа Симеонова в управителния орган на АББ.

Асоциацията на Банките в България е ключова организация, обединяваща търговските банки у нас. Създадена през 1992 година тя е една от най-важните и авторитетни браншови организации в България.

За Петя Димитрова:

Г-жа Петя Димитрова е главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка. Професионалният ѝ път в Пощенска банка започва през 2003 г. като главен финансов директор на осемте дъщерни компании на „Юробанк И Еф Джи Груп“ в България, а през 2012 г. г-жа Димитрова става главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Пощенска банка.

Под нейно ръководство Пощенска банка само за няколко години осъществява две успешни сделки като придобива и интегрира за рекордно кратко време първо Алфа Банк – клон България, а след това и Банка Пиреос България. Те са поредната стъпка за затвърждаването на позицията ѝ на системна за пазара банка и за разширяването на клиентската ѝ база. За дейността си в този период Пощенска банка печели близо 100 престижни международни и български награди.

Г-жа Димитрова е председател на Управителния съвет на Гръцкия бизнес съвет в България, член на управителните съвети на КРИБ, Асоциацията на банките в България, фондация „Атанас Буров“, сдружение „Ендевър България“, Международния банков институт и член на Университетския съвет на Американския университет в България. Петя Димитрова е член на Индустриалния консултативен съвет по промишлеността на CITY College към университета в Шефийлд, Великобритания. Също така е член на Young Presidents’ Organization (YPO), член на Форума на младите световни лидери (Young Global Leaders Forum) към Световния икономически форум, член на Gerson Lehrman Group Accounting Council, Лондон, член на Chartered Management Institute, Великобритания и съосновател на Обществения съвет на жените в бизнеса.


Анкета

Очаквате ли да се разкрие кой стои зад атентата срещу Иван Гешев?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14