Анализи

Христо Иванов: Има шанс за конституционно мнозинство с ГЕРБ и ДПС

  26.03.2023 14:12  
Христо Иванов: Има шанс за конституционно мнозинство с ГЕРБ и ДПС

Любопитна хипотеза разви съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Той обясни, че следващото Народно събрание може да започне със съставяне на конституционно мнозинство, в което да се включат ГЕРБ-СДС и ДПС, и след това да намери подкрепа за редовно правителство.

“Може да се окаже логично конструирането на някаква парламентарна конфигурация, която да поддържа правителство, да започне с конструирането на конституционно мнозинство, което е много по-широко и е големият фактор за преодоляване на разделенията“, посочи десният политик пред БНР.

По думите му, ако политиците „извадят разделенията пред скоби“ и покажат, че са готови да направят конституционни промени във връзка със съдебната реформа, това ще даде причина и по други теми да се стигне до взаимодействие. „Говоря обаче за теми, свързани с големи национални приоритети, не говоря за консумация на властта порции по порции”, уточни Иванов.

Съпредседателят на ДБ смята, че ГЕРБ-СДС и ДПС са готови за участие в такова конституционно мнозинство. Като доказателство той изтъкна, че според него формациите на Бойко Борисов и Ахмед Доган вече давали сигнали, че повече не искат да се противопоставят открито на реформирането на прокуратурата. В тази връзка, Иванов напомни, че ДПС са анонсирали собствен проект за конституционна промяна, а в обявения преди близо 3 години проект за конституционни промени на ГЕРБ се предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14