Икономика

Пет туроператора и авиокомпании ще правят над 990 чартъра от София до 3 държави

  24.03.2023 09:55  
Пет туроператора и авиокомпании ще правят над 990 чартъра от София до 3 държави

Пет авиокомпании и пет от най-големите български туроператори са заявили рекордните 993 чартъра от Летище София до Турция, Египет и Тунис за новия сезон на почивките от март до октомври тази година. Това показват данните на Летище София, които са предоставени на TravelNews. Полетите са повече в сравнение с предпандемичната 2019 г. Те ще бъдат осъществени от българските авиокомпании BH Air, Bulgaria Air, European Air Charter и турските – Corendon Airlines и Free Bird Ailines. Полетите се организират от най-големите туроператори – “Абакс“, „ТЕЗ Тур България“, „Онекс тур“, „Аква тур БГ“ и „Премио травел България“.  

До Анталия с BH Air, Bulgaria Air и Corendon Airlines ще оперират туроператорите „ТЕЗ Тур България и „Онекс тур“, съобщиха от компаниите. Те ще ползват BH Air и за Бодрум (Турция), Кайро и Хургада (Египет) и остров Джерба и Енфида в Тунис. До същите дестинации с European Air Charter ексклузивно ще работят „Абакс“ и „Аква тур БГ“. Туроператорът „Премио травел България“ ще ползва авиокомпанията Free Bird Ailines за полети до Анталия, обясниха от фирмата.

Някои от чартърите до Анталия и Египет стартираха през март. Голямата програма започва от април, когато ще има полети и до Тунис. Турската авиокомпания Pegasus Airlines също пуска редовната си линия от София до Анталия от април. Единични чартъри, които се правят от други туроператори, ще има и до още дестинации, но това са основните и традиционни големи програми за почивките на българите. „Обръщаме внимание, че това е ситуацията към момента на Летище София за Турция, Египет и Тунис. Полетите са подадени като желани за изпълнение към нас, но дали ще бъдат осъществени зависи от превозвачите“, посочиха от летището. 

- да приеме предложената промяна, или

- да прекрати договора, без да заплаща такса за прекратяване на договора.

Когато пътуващият прекрати договора за туристически пакет, той може да приеме ески пакет-заместител със същото или с по-високо качество, ако туроператорът предлага такъв. В този случай туроператорът информира пътуващия без необосновано забавяне по ясен, разбираем и видим начин на траен носител за предложените промени в договора и за тяхното отражение върху цената на туристическия пакет; за срока, в рамките на който пътуващият има право да го уведоми за решението си, както и за последиците, ако пътуващият не го направи в рамките на този срок. Когато промените в договора за туристически пакет или за туристически пакет -заместител водят до по-ниски качество или стойност на туристическия пакет, пътуващият има право на съответно намаление на цената, обясни още Руменова.Когато договорът за туристически пакет бъде прекратен и пътуващият не приеме туристически пакет-заместител, туроператорът възстановява всички плащания, които е получил от пътуващия или от негово име, без необосновано забавяне и при всички случаи - не по-късно от 14 дни след прекратяването на договора.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14