Новини

Асен Василев: Може и трябва да се увеличат заплатите у нас

  21.03.2023 15:24  
Асен Василев: Може и трябва да се увеличат заплатите у нас

Не само че може да се случи увеличение с 45% на работната заплата за следващите три години, а и трябва да се случи. Това, което виждаме, е че европейските цени вече са у нас. Истината е, че даже и да се задейства КЗК, цените няма как да станат драматично по-ниски. Като купуваме яйца от Латвия, Германия също купува яйца от там, продават ни ги на една и съща цена. Внасяме 50% от зеленчуците, 70% от месото. Ако ги произвеждаме в България, ще поевтинее цената, но производителите ще изнасят и в Европа. Това заяви Асен Василев от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ пред медии в Кюстендил.

„Въпросът е доходите да станат европейски. Имаме най-висок ръст на износ, втори най-висок ръст на индустриалното производство. Това позволи на фирмите да вдигнат и заплатите – у нас те са се увеличили най-много сред целия ЕС“, категоричен е той.

„За да наваксват заплатите, на фирмите трябва да им се осигурят условия. Парите от Европа, които ще са между 10 и 15 милиарда на година, да стигат до всички фирми и граждани, за да има по-добри машини, процеси и производителност, за да се защитят по-високите заплати на работниците. И не последно, средствата от Европа да се използват рационално. Всички сте виждали празни заключени стадиони по селата. Ако има 1 млн. за едно село, сигурен съм, че приоритет ще бъде прясната питейна вода, канализация, улично осветление, фелдшерски кабинет, сто други неща, преди да стигнем до стадион“, допълни още той.

На въпрос относно това защо е важно те да са първа политическа сила, той обясни: „Първата политическа сила задава посоката на страната. Виждаме, че има сериозно различие в това ние каква посока бихме задали – нормален европейски живот с вдигане на доходите на хората и честно разпределение на средствата в бюджет. Виждаме посоката на ГЕРБ – те искат да ни върнат обратно към бедността, за да останат пари накрая за нови стадиони в селата, които седят заключени. Ако хората искат да тръгнат в посоката, която ние задаваме, нека гласуват за нас.“

„Към този момент основният проблем в нашата област е ВиК структурата. Това е проблем номер едно за кюстендил и селата, а също и Дупница“ обясни Георги Стамов, водач на листата на ПП - ДБ в Кюстендил.

„Боклукът също е голям проблем – има едно нерегламентирано сметище Радловци. Готови сме със започването на следващия мандат това да е един от приоритетите ни“, допълни още той.
„Искам да призова всички граждани да излязат и да гласуват. Изборът е ясен. Единият избор е към нормален европейски живот и доходи, а другият – обратно там, където бяхме в последните 10 години, към стабилната бедност. Всеки гражданин трябва да реши в каква посока да тръгне страната“, допълни още Василев.

 


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14