Икономика

Увеличението на командировъчните стигна до финалната права

  21.03.2023 13:23  
Увеличението на командировъчните стигна до финалната права

Две наредби за увеличение на командировъчните в страната и в чужбина ще бъдат приети утре от Министерския съвет, след като днес минаха обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Така тази историческа промяна е на финалната права от въвеждането. Историческа, защото това ще е първото увеличение на дневните за служебни пътувания в чужбина от 19 години насам, а за тези в страната - първото от 2008 г. насам.

Дневните за командировки  у нас се удвояват от 20 на 40 лв. В наредбата са предвидени и редица облекчения и възможности за покриване на допълнителни разходи. Заповедта за командироване ще може да се издава и в електронен вид. Когато човек пътува със собствен транспорт, разходите ще му се възстановяват не според най-икономичния режим на движение, както е сега, а според комбиниран режим на движение. Сега под икономичен режим се има предвид извънградско шофиране, което пречи да се възстановяват реалните разходи при командировката, обясняват авторите на наредбата.

Дневните за повечето държави в Западна Европа ще се увеличат на 56 евро, а квартирните - до 207 евро. Това ще са сумите за Австрия, Белгия, Германия, Дания, Люксембург, Нидерландия, Финландия, Франция, Швеция. По-ниски са сумите при командировка в Гърция - 43 евро дневни и до 159 евро за хотел. За Естония сумата също ще е различна - 44 евро дневни и до 163 евро квартирни. За Ирландия - 50 евро дневни и до 187 евро за нощувка. По-малко ще се плаща и за командировка до Испания - 47 евро дневни и до 176 евро квартирни. За Италия разликата от масовия случай е само в няколко евро - 54 евро дневни и до 201 квартирни. Най-ниските суми за ЕС ще бъдат за Унгария и Словакия - по 39 евро дневни и съответно до 145 и 144 евро квартирни.

В момента дневните в ЕС са 35 евро на ден, а квартирните - до 130 евро.

"Темпът на увеличение на дневните за страната изпреварва инфлацията, натрупана от 1 януари 2008 г.", коментира социалният министър Лазар Лазаров. От Българската търговско-промишлена палата допълниха, че двете наредби се ползват с широка подкрепа сред членовете им. Все пак от бизнеса имаха забележки относно предвидената възможност по преценка на командироващия или с колективен трудов договор да се постига до 200% увеличение на сумите за нашата страна. Тристранката обаче има само съвещателни функции и позициите на синдикати и работодатели не могат да попречат на правителството да приеме едно решение.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14