Новини

Всяка бюлетина ще се показва пред камерата при броенето

  21.03.2023 10:31  
Всяка бюлетина ще се показва пред камерата при броенето

Съвсем разтегната ще бъде процедурата по броенето на гласовете след изборите и попълването на протоколите с резултатите. Това се вижда ясно от методическите указанияна Централната избирателна комисия (ЦИК) към секционните комисии, с които на последните се указва по какъв начин да действат след края на изборния ден.

Първата стъпка засяга прословутото видеонаблюдение в реално време. След като гласуването приключи, председателят на всяка секционна комисия включва мобилното устройство за видеонаблюдение, след което сканира QR код от плик, предназначен за изборния ден. Машината трябва да е включена през цялото време, докато комисията работи.

След това членовете на комисията се захващат с ръчното броене на бюлетините. Най-напред отварят урната с хартиените бюлетини. Те се изваждат една по една, броят се, а резултатите се попълват в черновата на протокола – също на ръка.

Всяка хартиена бюлетина трябва да се покаже така, че да се вижда отбелязаният вот. Едновременно с това, членът на комисията, който показва бюлетината, „обявява високо и ясно номера на кандидатската листа, съответно гласът “Не подкрепям никого”, както се обяснява в инструкцията. По същия начин се обявява и преференцията, ако е отбелязана такава.

Хартиените бюлетини се подреждат, като за всяка кандидатска листа се прави отделна купчинка. Правят се още две купчинки – една с гласовете “Не подкрепям никого” и една от недействителните гласове. Ако се намери недействителна бюлетина, тя се показва и се обявява защо е недействителна.

В указанията се посочва и кои гласове трябва да се сумират. Така се получават контролите, чрез които може да се проследи дали резултатите са попълнени правилно.

По същата схема се действа и по отношение на втория вид хартиени бюлетини – тези от машинното гласуване. Тук, разбира се, няма невалидни гласове, тъй като машините не позволяват подаването на такива.

Когато се попълни цялата чернова, данните се прехвърлят в секционния протокол, отново ръчно. Тук членовете на комисията трябва да са много внимателни, защото ако допуснат грешки, ще трябва да поискат нов протокол от съответната районна комисия. След като протоколът е попълнен и подписан, устройството за видеонаблюдение се изключва.

Събират се и се опаковат бюлетините и останалите изборни книжа, предава се машината за гласуване (ако в секцията има такава) на фирмата „Сиела Норма“, която обслужва машинния вот, и секционната комисия поема към своята районна комисия. Там данните от машинното гласуване се прехвърлят от флаш паметта, а протоколът се проверява за грешки. Ако се открият такива, документът се връща обратно на секционната комисия, за да го поправи.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14