Новини

Държавата подменя мантинелите в цялата страна

  15.03.2023 21:17  
Държавата подменя мантинелите в цялата страна
  google

Държавата подменя мантинелите в цялата страна, което ще струва 4,3 млрд. лв. Общественото обсъждане на тази проектонаредбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е до 12 април.

На близо 20 000 километра пътища се падат около 7000 км мантинели. Това означава, че на 40% от общата дължина на пътищата трябва да се подменят съществуващите ограничителни средства.

За републиканските пътища това трябва да стане за 10 години, за общинските и в населените места - за 15 години.

По-голямата част от мантинелите в Старозагорско вече са подменени, но има места, където са изкривени. 
„На второкласните пътища въобще липсват, там е зле работата“, коментира шофьорът Захари Захариев.

Липсващи съоръжения след катастрофи има и на един от изходите на София.

Участък от Северната скоростна тангента към село Мрамор е буквално унищожен. Кога ще бъде подменен, не е ясно. Затова пътни експерти се обръщат с предупреждение към държавата.

„С една такава наредба ние преди всичко трябва да гарантираме обществения интерес, но не съм сигурна, че с подобна наредба, че премахнем един феномен, който наблюдаваме, а именно на пътища, на които има нужда от подмяна на мантинели, защото те са много опасни и стари, да не правим нищо, а на такива, които нямат нужда от такива системи, да ги обграждаме с такива“, коментира темата и Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.

„С поставянето на ограничителни системи ние реално целим повишаване на безопасността и елиминиране на тежестта на факторите на пътно-транспортните произшествия. Километрите, които са определени за смяна, са базирани както на трафика, така и на безопасността на тези участъци“, каза и инж. Десислава Паунова.

У нас има участъци, които от 20 години не са виждали нови мантинели, казват  още специалистите.

 

Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14