Анализи

Румен Радев: Приоритетна цел за България и Румъния е Шенген

  15.03.2023 15:12  
Румен Радев: Приоритетна цел за България и Румъния е Шенген

"Обща е отговорността ни за сигурността в региона. Приоритетна обща цел за двете ни държави е Шенген и ние заявяваме нашата готовност за приемането ни все по-скоро". Това заяви президентът Румен Радев след среща с румънския си колега Клаус Йоханис, който е на посещение в България по покана на българския държавен глава.

"Ние ще работим консолидирано за премахване на бариерата ни за Шенген, за по-бързото ни колективно присъединяване", заяви президентът Радев.

И още: "Заявяваме нашата решителност да влагаме още по-големи усилия за своевременното ни приемане, възможно по най-бързия начин, в Шенгенското пространство". По думите на президента несправедливата бариера, която е поставена пред двете страни, не трябва да бъде използвана за решаване на вътрешнополитически и други въпроси от някои страни членки на Европейския съюз.

Възможно най-бързото вдигане на тази бариера ще даде допълнителен тласък за развитието на икономиките на България и Румъния и ще отговори на справедливите очаквания на гражданите на двете страни за равни права в ЕС, каза още президентът. 

Радев и Йоханис подписаха политическа декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство.

Тази визита на президента на Румъния е по-специална, защото издига отношенията между двете страни на равнището на стратегическо партньорство, отбеляза Радев на съвместната пресконференция с държавния глава на Румъния.


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14