Новини Свят

Без съвместно изявление на Г-20 заради китайски възражения за войната в Украйна

  26.02.2023 10:02  
Без съвместно изявление на Г-20 заради китайски възражения за войната в Украйна

Министрите на финансите на най-големите икономики в света не успяха да се споразумеят за заключително изявление след среща на върха в Индия, след като Китай отказа да осъди нахлуването на Русия в Украйна. Пекин не приема части от изявление на Г-20, което „най-категорично“ осъжда агресията на Русия.

Москва заяви, че "антируските" западни страни са "дестабилизирали" Г-20. Това става, след като тази седмица Китай публикува план за прекратяване на конфликта, който беше възприет от някои като проруски. Индия, която тази седмица беше домакин на преговорите на Г-20 в южния град Бенгалуру, издаде широко обхватно резюме от срещата, като отбеляза, че има "различни оценки" на ситуацията в Украйна и на санкциите, наложени на Русия. 

В бележка под линия се казва, че два параграфа, обобщаващи войната, са „одобрени от всички страни членки, с изключение на Русия и Китай“.

Параграфите са преработени от декларацията на лидерите на Г-20 от Бали през ноември и критикуват "с най-силни думи агресията на Руската федерация срещу Украйна".


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14