Икономика Новини

Г-7 заплаши със сериозни разходи страните, помагащи на Русия да избегне санкциите

  25.02.2023 08:30  
Г-7 заплаши със сериозни разходи страните, помагащи на Русия да избегне санкциите

Лидерите на Г-7 отправиха строго предупреждение към всяка страна, подпомагаща войната на Русия в Украйна, и разкриха набор от нови санкции, насочени към засилване на икономическата болка на Москва.

Лидерите, към които се присъедини украинският президент Володимир Зеленски, отправиха предупреждението във виртуален разговор, отбелязващ първата годишнина от руската инвазия, като същевременно западни съюзници на Киев добавиха набор от нови санкции срещу Москва и нейните поддръжници.

"Призоваваме трети държави или други международни участници, които се стремят да избегнат или подкопаят нашите мерки (санкции), да спрат да предоставят материална подкрепа за войната на Русия или ще бъдат изправени пред сериозни разходи", се казва в съвместно изявление на лидерите на Г-7, цитирано от Франс прес.

"За да възпрем тази дейност по света, ние предприемаме действия срещу участници от трети страни, които материално подкрепят войната на Русия в Украйна", добавиха членовете на Г-7.

Съюзниците на Украйна се опитват да използват наложните от тях санкции и търговски забрани срещу Русия, за да попречат на способността на Москва да придобива повече оръжия или да ги произвежда в страната, като използва вносни компоненти.

Предишни вълни от санкции отрязаха Москва от законен достъп до западни финанси, технологии и огромни части от глобалната икономика, но съюзниците на Киев се разтревожиха, че подобни мерки се заобикалят чрез търговия с Китай и съседни на Русия страни.

В изявлението на Г-7 обаче не се посочва нито една държава, която има вероятност да подкрепи Русия. Иран обаче достави ударни дронове и боеприпаси за танкове и артилерия на руските сили, а Вашингтон наскоро предупреди, че Пекин възнамерява да предостави на Москва "смъртоносна помощ“.

Лидерите на Г-7 добавиха, че са "отдадени на координирането на усилията за посрещане на належащите нужди от военно и отбранително оборудване на Украйна, с непосредствен фокус върху системите и способностите за противовъздушна отбрана, както и необходимите боеприпаси и танкове".

Междувременно Съединените щати обявиха широкообхватни нови санкции в координация с партньорите от Г-7, насочени към над 200 руски лица и компании и около 30 лица и компании в глобална мрежа, която според Министерството на финансите на САЩ е предназначена за избягване на наложените на русия санкции. Великобритания и Канада също обявиха паралелни нови санкции срещу Русия.

"През изминалата година предприехме действия с историческа коалиция от международни партньори, за да влошим военно-промишления комплекс на Русия и да намалим приходите, които тя използва за финансиране на своята война“, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

"Днешните ни действия с нашите партньори от Г-7 показват, че ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, каза още тя.

"Днешните ни действия са още по-мощни, защото ги предприемаме в координация с партньорите от Г-7, демонстрирайки нашето продължаващо единство в работата, за да гарантираме, че Русия ще поеме разходите за своята брутална война“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.


Анкета

За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14