Новини

Великобритания обещава изтребители на България, ако даде самолети на Украйна

  24.02.2023 21:59  
Великобритания обещава изтребители на България, ако даде самолети на Украйна

„Великобритания е готова да гарантира сигурността или да обезпечи с изтребители всяка страна, която иска да изпрати руски или съветски бойни самолети на Украйна“. Това каза в петък, 24 февруари, британският министър на отбраната Бен Уолъс, цитиран от Ройтерс.

Великобритания изпрати боеприпаси и оръжия в Украйна и в момента обучава войските й да използват британски танкове, но се възпротиви на молбата на украинския президент Володимир Зеленски да изпрати и бойни самолети. Съюзниците от НАТО не са склонни да предоставят модерни западни бойни самолети на Украйна с аргумента, че обучението на екипажите ще отнеме твърде много време, отбелязва ДПА. Великобритания разполага с изтребители Eurofighter и F-35.

Уолъс заяви, че един от начините за бърза подкрепа за Украйна е страните, които разполагат с изтребители „МиГ-29“ и „Су-24“, да ги дарят на Киев, а Великобритания ще гарантира тяхната сигурност и ще им предостави изтребители за временно ползване, цитира го и БТА. Британският министър обаче не е сигурен дали някоя от тези страни е склонна да предприеме това на този етап.

България има изтребители МиГ-29 и Су-25. Президентът Румен Радев и служебният му военен министър Димитър Стоянов са категорично против даването на самолети на Украйна. „Тази мантра, която се насажда, че видите ли с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията и старото руско въоръжение, е несъстоятелна. Прозорецът вече е затворен, но възможното количество, което щяхме да получим, е нищожно на фона на цялата необходимост от превъоръжаване на българската армия“, каза Радев преди дни.

Британският министър на отбраната опроверга всички, които обясняват, че България не може да получи западни оръжия, ако предаде съветските си на Украйна, коментира Ивайло Мирчев от ДБ. „Ние ще проследим дали управляващите ще поискат искрено западни самолети, или ще водим дискусии кой разбирал от военно дело и кой не“, допълва той във Фейсбук.

Още санкции

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли пък обяви, че Обединеното кралство налага забрана за износа на всякакво оборудване, за което е установено, че се използва от Русия на бойното поле в Украйна.

Министерството на външните работи, Общността на нациите и развитието на Великобритания съобщи, че международно координираният пакет от санкции включва забраната за износ на части за самолети, радиооборудване и електронни компоненти, които могат да бъдат използвани от руския военнопромишлен комплекс.

Лондон налага санкции и на редица членове на ръководството на руската държавна компания за ядрена енергия „Росатом“, както и на шефовете на двете най-големи руски компании в областта на военната промишленост и на четирите най-големи банки.

„Украинците се противопоставят на Русия, но не могат да се справят сами. Ето защо ние трябва да направим повече, за да помогнем за победата на Украйна“, заяви Клевърли. „Днес налагаме санкции на елита, който управлява ключовите индустрии на Путин, и се ангажираме да забраним износа за Русия на всички стоки, за които е установено, че Москва използва на бойното поле“, добави британският министър.


Анкета

За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14