Новини

Хиляди българи и украинци протестират срещу Русия

  24.02.2023 18:37  
Хиляди българи и украинци протестират срещу Русия

Хиляди българи отбелязват днес годишнината от войната в Украйна с протести срещу Русия. Включват се и много украинци, пребиваващи у нас. Ключовото събитие е в 19 часа в София пред президентството. Както сочи мястото, ще се протестира и срещу държавния глава Румен Радев заради позицията му по конфликта.

В Пловдив проявата започна в 18 часа пред църквата "Св. Богородица" в Стария град. В Русе и Велико Търново от 17.30, съответно на централния площад и пред общината. Във Варна, където е планирано утре събитие от 14 часа пред общината, граждани се събраха пред консулството на Русия още преди обед. Клиповете в социалните мрежи показаха как звучат украински песни: 

Очакват се мероприятия в още много населени места. Протестите ще прераснат в шествия.

Кадри от около 17.30 часа в Бургас:

НАСТРОЕНИЯ И ИЗВОДИ

Най-важните уроци, които българинът трябва да научи година след началото на войната, са за необходимостта от общи единни действия както на Европа, така и вътре в България. Това сочат данните от експресно национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 18-22 февруари сред 900 пълнолетни граждани от цялата страна, интервюирани по домовете им чрез пряко стандартизирано интервю с таблети.

Според данните от анкетата 51,3%смятат, че Европа трябва да действа единно срещу всяка агресия и война. Според 48,5% е необходимо Европейският съюз да изгради стратегия за превенция на подобни военни конфликти.

Фокус върху българската позиция поставят около 40% от анкетираните. От тях 42,7% заявяват, че е належащо българските партии и институции да изработят единна позиция към войната и санкциите срещу Русия. За 40,1% е необходимо България да диверсифицира енергийните си доставки, за да не бъде зависима от Русия.

Активната хуманитарна помощ, която правителства и обикновени граждани вече оказаха на бягащите от войната, оставя този въпрос малко по-назад в предпочитанията, сред вече научените уроци. Изрично го посочват 33,8% от запитаните. 30,6% пък са на мнение, че Европа трябва да продължи да оказва военна помощ на Украйна, за да не се разпространи войната и в други държави.

Едва 9,3% смятат, че европейските страни трябва да отстъпят пред агресията и да изпълнят исканията на Русия.


Анкета

За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14