Свят

Полша постави противотанкови заграждания на границата с руския Калининград

  23.02.2023 22:42  
Полша постави противотанкови заграждания на границата с руския Калининград

"Започнахме превантивното разширяване на мерките за сигурност по границата с Русия и Беларус. Това е част от стратегията ни за отбрана и сдържане. Първите фортификации вече са разположени на границата с Калининградска област."

Това съобщи в "Туитър" полският министър на отбраната Мариуш Блашчак. Той илюстрира съобщенито си с четири снимки.

На тях се виждат бетонни и стоманени "таралежи", които обикновено се използват за спиране на превозни средства, включително бронирана техника. През юни 2022 г. завърши издигането на дълга близо 170 километра 5-метрова ограда по границата с Беларус и предстои монтирането на системи за наблюдение засичане на движение. Преди две седмици бе затворен за неопределен срок и ключовият ГКПП Бобровники (Брестовица от беларуската страна), а премиерът Матеуш Моравецки не изключи блокирането на всички гранични пунктове.

Полша е важно убежище за противниците на президента на Беларус Александър Лукашенко и е твърд поддръжник на Украйна, откакто основният съюзник на Беларус Русия нахлу през февруари 2022 г.

Мариуш Камински, ръководител на полското Министерство на вътрешните работи и администрацията, обяви затварянето на граничния пункт Бобровники на 9 февруари, след като беларуски съд осъди на осем години Анджей Почобут, беларуски журналист и активист на независимия Съюз на поляците в Беларус. в наказателна колония по обвинения в разпалване на омраза срещу религиозни и национални групи и реабилитация на нацизма.Почобут беше арестуван през март 2021 г. и оттогава остава в затвора. Европейският парламент и правозащитни групи го описаха като политически затворник.

 


Анкета

За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14