Свят

Сеизмолог: Може да видим голямо земетресение в гръцката дъга от порядъка на 8,5 по Рихтер

  23.02.2023 21:23  
Сеизмолог: Може да видим голямо земетресение в гръцката дъга от порядъка на 8,5 по Рихтер

„Последното голямо земетресение в Крит се случи през 1403 г. и се смята, че такива земетресения се случват на всеки 600 до 800 години. Вече сме на „прозореца“ на века, когато може да видим голямо земетресение в гръцката дъга от порядъка на 8,5 по Рихтер“, каза той.  Вече сме на „прозореца“ на века“, каза гръцкият учен професор Константинос Синолакис.,

Той споделя, че за последно подобно голямо земетресение в региона е имало в Крит – през 1403 г. Друг известен гръцки учен – Костас Папазачос, професор по сеизмология в университета Аристотел в Солун, пък казва, че Гърция е претърпявала много силно мега-земетресение през 365 г. сл. н. е., когато Крит е ударен от земетресение с магнитуд 8,2 или повече.

„Прозорецът обикновено е до 72 часа. Може да има – надявам се да има – изненади, макар и за един-два човешки живота, усилията на спасителите трябва да продължат. Но шансовете са много малки“, каза той.

Накрая г-н Синолакис подчерта, че такива мега-земетресения се случват на всеки 600 години и се позова на земетресението в Крит през 365 г. пр. н. е., подчертавайки, че островът е бил повдигнат с 10 метра поради сеизмичните вибрации.

Трябва да се отбележи, че професорът по сеизмология на AUTH, Костас Папазачос, направи подобна ужасяваща прогноза вчера , като отбеляза, че в един момент ще преживеем земетресение в гръцката област като това в Турция и ще трябва да се изправим пред последствията .Гърция може да бъде ударена от голямо земетресение като това, което опустоши Турция и Сирия, казаха поне двама гръцки учени, пише Greek Reporter.

Сеизмологичните прогнози са направени по време на разговори за последиците от природното бедствие в Турция и Сирия. Професорите изразиха опасения, че подобно силно земетресение може да засегне Гърция някъде в бъдеще.

Говорейки в две отделни интервюта, професор Константинос Синолакис и професор Костас Папазачос направиха сходни заключения при оценката на историята на сеизмичната активност в гръцкия регион.

Застрашена ли е Гърция от земетресение?

Говорейки пред MEGA TV, Константинос Синолакис, академичен професор по природни бедствия, подчерта, че повечето от жертвите, засегнати от мощните трусове в Турция и Сирия, са в гъсто населени градски райони, където многоетажни високи апартаменти са се срутили върху техните жители.

На въпрос дали земетресение с подобен магнитуд може да засегне Гърция, професорът обясни, че мега-земетресенията обикновено се случват в региона на около 600 години.

„Последното голямо земетресение в Крит се случи през 1403 г. и се смята, че такива земетресения се случват на всеки 600 до 800 години. Вече сме на „прозореца“ на века, когато може да видим голямо земетресение в гръцката дъга от порядъка на 8,5 по Рихтер“, каза Синолакис.

Костас Папазачос, професор по сеизмология в университета Аристотел в Солун, получи подобни въпроси по време на интервю за ERT относно риска от силна сеизмична активност, засягаща гръцкия регион.

Той каза, че Гърция е преживяла земетресения с подобен магнитуд. Той цитира земетресенията от 7,5 по Рихтер в Аморгос през 1956 г. и земетресенията от 7,2 по Рихтер в Кефалония през 1953 г. като уместни примери.

Гърция обаче е претърпяла още по-силни трусове. През 365 г. сл. н. е. Крит е ударен от земетресение с магнитуд 8,2 или повече. На практика всичко било разрушено или унищожено на острова и последвалите цунамита, причинени от трусовете, засегнали части от днешна Гърция, Либия, Египет, Кипър, Итлей и Испания.

Прогнози за земетресения

На въпрос дали могат да се предвидят големи земетресения като това в Турция и Сирия, Папазахос поясни, че „не можем да предвидим точно кога ще се случи земетресение“.

 


Анкета

За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14