Свят

Тайната визита на Байдън: Без телефон и 10 часа във влак

  20.02.2023 20:52  
Тайната визита на Байдън: Без телефон и 10 часа във влак
  БНТ

Това беше дръзко пътуване, почти нечувано за президент на САЩ, коментира BBC.

Появявайки се във военна зона, подложена на редовни атаки, служители на Белия дом описват неочакваното посещение на Джо Байдън в столицата на Украйна Киев като „безпрецедентно в съвремието“.

Те казват, че предишните президентски пътувания до военновременния Ирак и Афганистан са имали подкрепа от тежко американско военно присъствие.

И въпреки широко разпространените спекулации сред пресата, че г-н Байдън може да планира пътуване до Украйна, докато е в Полша, посещението все пак изненада всички напълно.

Появявата му до президента Володимир Зеленски в сърцето на Киев и под звука на сирените за въздушна атака прави по-силно изявление от всичко, което той може да каже в реч в Полша.

„Беше рисковано и не трябваше да оставя съмнение у никого, че Джо Байдън е лидер, който приема ангажиментите сериозно“, каза директорът по комуникациите на Белия дом Кейт Бедингфийлд.

Без телефони

Г-н Байдън трябваше да излети от САЩ за Варшава в понеделник вечерта за двудневно пътуване.

Предварителният график имаше две подозрително дълги празнини в неговия маршрут и мнозина се чудеха дали това може да е моментът, в който той ще влезе в Украйна.

Репортери на ежедневните пресконференции в Белия дом многократно питаха за посещение. Казаха ни, че няма планирана среща с г-н Зеленски и не са планирани спирки извън Варшава „в момента“.

Окончателното решение за пътуването до Киев беше взето едва в петък, въпреки че беше планирано от месеци с шепа топ помощници на президентите.

В неделя официалният график на Белия дом все още показваше, че президентът излита за Варшава в 00:00 GMT в понеделник вечерта. Всъщност Air Force One излетя в неделя сутринта.

На борда е бил умишлено малък екип от най-близките му помощници, медицински екип и служители по сигурността.

Само двама журналисти бяха допуснати да пътуват с президента. Те са били заклети да пазят тайна и са им взети мобилните телефони. Не им беше позволено да докладват за посещението, докато г-н Байдън не пристигна в Киев.

Русия е била уведомена за пътуването няколко часа преди заминаването на г-н Байдън, според съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Той каза, че САЩ „направиха това за целите на премахването на конфликта… Няма да навлизам в това как са отговорили или какво е точното естество на нашето съобщение, но мога да потвърдя, че предоставихме това известие“.

Ярко съобщение към Америка

След това президентът Байдън прекара 10 часа във влак, за да стигне до Киев. Той можеше да посети други места в Украйна, до които би било по-лесно да стигне, но искаше да направи символичното пътуване до самия Киев.

Въпреки че пътуването на президента е сигнал към Москва за ангажимента на администрацията на Байдън да помогне на Украйна, то е и демонстрация пред американските избиратели у дома.

Неговият прессекретар Карин Жан-Пиер беше попитан миналата седмица за социологически проучвания, които показват, че американската подкрепа за Украйна се смекчава.

Тя отговори, че винаги, когато президентът говори, той говори както с американския народ, така и с хората по света. Посланието от понеделник има за цел да противопостави ярко малцинството републикански гласове, които се съмняват колко дълго САЩ могат да продължат да подкрепят Украйна.

Междувременно изненадващото посещение остави репортери като мен, които мислеха, че пътуват с г-н Байдън по-късно в понеделник, пътувайки до Полша със самолет, който няма да се нарича Air Force One.

Световноизвестната позивна се използва само когато президентът е на борда.


Анкета

За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14