Икономика

Петролът поевтинява, след като САЩ обяви нови продажби на част от стратегическите петролни резерви

  14.02.2023 12:30  
Петролът поевтинява, след като САЩ обяви нови продажби на част от стратегическите петролни резерви

Петролът поевтинява в началото на търговията във вторник, след като САЩ обявиха ново реализиране на част от своите стратегически петролни резерви в опит да компенсират възходящия ценови натиск, предизвикан от нарастващото търсене в Китай и плана на Русия да намали добива.

Късно снощи САЩ оповестиха, че ще се стремя да продаде 26 милиона барела от стратегическия си петролен резерв в съответствие с бюджетния мандат, приет през 2015 г. През миналата година администрацията на президента Джо Байдън нареди безпрецедентно освобождаване на петрол от стратегическите резерви на САЩ, за да се пребори с инфлационните последици от войната в Украйна, включително със скока на цените на бензина. Оттогава Министерството на енергетиката се опита да спре някои от продажбите, изисквани от законодателството от 2015 г., за да може стратегическият резерв да бъде отново попълнен.

Новината от снощи ограничи поскъпването на петрола от последните дни, което беше в резултат на решението на Русия да намали от март петролното си производство с 500 хил. барела на ден, което е около 5% от общите руски добиви.

Фючърсите на петрол Брент поевтиняват около 10.30 часа българско време с 0,6% към 86 долара за барел, след като вчера поскъпнаха до двуседмичен връх около 86,95 долара за барел - най-високо ценово ниво от 30-ти януари насам.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък се понижават през днешната търговия с около 15% към 79 долара за барел, отстъпвайки от вчерашното най-високо ценово ниво за февруари около 80,62 долара за барел.

Междувременно терминалът Джейхан в Турция, през който се изнася около 1 милион барела суров петрол на ден, възобнови работата си, след като беше спрян заради силно земетресение миналата седмица. Това също допринася за днешното предпазливо поевтиняване на важната енергийна суровина.


Анкета

За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14