Свят

Общото събрание на ООН ще гласува резолюция срещу Русия навръх годишнината от войната

  12.02.2023 09:05  
Общото събрание на ООН ще гласува резолюция срещу Русия навръх годишнината от войната

Проекторезолюция, осъждаща специалната военна операция (СВО) на Русия в Украйна, както и предложения за мирно уреждане се очаква да бъдат подложени на гласуване в Общото събрание на ООН на годишнината от началото на операцията, предаде ТАСС, позовавайки се на свои източници.

Документът ще се основава на така наречената формула за мир на украинския президент Володимир Зеленски. Разглеждането на решението е насрочено за 23 февруари. Очаква се на заседанието на Общото събрание на ООН за ситуацията в Украйна да присъстват държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, украинският външен министър Дмитрий Кулеба, ръководителят на външната служба на ЕС Жозеп Борел, както и няколко външни министри на европейски страни .

Освен това за 24 февруари е насрочено заседание на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Украйна на ниво министри, в което освен Блинкен, Борел и Кулеба ще участват ръководителите на външните министерства на Франция, Германия и др.

Първоначално се очакваше Зеленски да участва в заседанието на Съвета за сигурност на ООН, но най-вероятно това няма да се случи поради планираното пътуване до Европа на президента на САЩ Джо Байдън. В същото време източници на ТАСС подчертаха, че плановете за действие за 23-24 февруари все още могат да бъдат коригирани, като някои от подробностите се предполага, че се пазят в тайна от съображения за сигурност.

По-рано Зеленски на срещата на Г-20 представи "мирен план" от 10 точки. Както заяви прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, Кремъл не е запознат с предполагаемата подготовка на мирен план от Украйна, докато изявленията на Зеленски за мирно уреждане се правят, без да се вземат предвид текущите реалности. Официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че инициативата на киевските управници за провеждане на "мирна среща" на трибуната на ООН е безумна идея и пиар акция на Вашингтон, а постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя отбеляза, че мирните инициативи на Зеленски са подигравка с концепцията за „мирен план“.


Анкета

За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14